variasi AglaonemaAglaonema adalah wakil keluarga Aroids. Tumbuhan ini berwarna hiasan-hias dan mempunyai daun besar yang sangat indah, kerana ia digunakan secara meluas untuk tumbuh di pejabat-pejabat dan rumah-rumah persendirian. Dalam keadaan semula jadi, daun Aglaonem mempunyai warna monophonik – berwarna hijau. Di rumah, terdapat lebih banyak jenis variasi dengan corak pada daun.

Aglonema sangat baik dihasilkan oleh lapisan. Lama kelamaan, di sekeliling semak dewasa, bayi terbentuk. Apabila mereka membesar dan membentuk sistem akar mereka sendiri, mereka dipisahkan dari kilang ibu dan dipindahkan ke dalam periuk yang berasingan, dengan itu memperoleh belukar baru.

Pot yang diperlukan oleh Aglauname?

Untuk menanam aglaonemy, lebih baik menggunakan mangkuk cetek, kerana akar tidak tumbuh jauh ke dalamnya.

Jika bunga sebidang itu tidak ada, seseorang boleh mengambil periuk biasa, tetapi perlu menuang lapisan saliran yang baik ke dalamnya, mengisi sekurang-kurangnya 1/3 ketinggian bekas.

Ini akan mengurangkan jumlah pot bunga: tidak akan ada tanah yang berlebihan dalam periuk, dan air akan lulus dengan baik melalui saliran, yang akan menghilangkan risiko membusuk akar. Di samping itu, periuk kecil harus digunakan untuk tumbuhan muda. Dalam periuk Aglaonema yang luas tidak dapat menguasai semua tanah, akan tumbuh buruk dan boleh menyakiti.

Apakah jenis tanah seperti bunga?

Aglaonema suka tanah berdaun yang berkhasiat dan berkhasiat, di dalam tanah yang keras sukar untuk dia membentuk bayi. Dua jenis tanah boleh digunakan untuk menanam bunga:

  1. Campuran substrat kedai: untuk tumbuh-tumbuhan hiasan-daun dan untuk orkid. Campuran tanah pertama adalah terlalu longgar dan mempunyai harta yang menyamar, yang tidak begitu baik untuk Aglaonema. Tetapi jika anda mencairkannya dengan jumlah substrat yang sama untuk orkid, anda akan mendapat varian optimum tanah untuk aroid.
  2. Bagi mereka yang memilih untuk menyediakan campuran tanah, mereka perlu menyediakan dan campuran dalam bahagian yang sama dengan humus dan daun bumi, menambah kira-kira satu pertiga daripada pasir sungai, serta arang dan kulit kayu yang sedikit.

Bagaimana untuk menanam?

Sekiranya tumbuhan muda berjaya tumbuh akar yang panjang, mereka tidak boleh dipotong, tetapi lebih baik untuk meletakkannya perlahan-lahan dan menyebarkannya ke dalam periuk, memercikkannya dengan bumi. Kadang-kadang Aglaonema perlu terletak di pinggir periuk, sehingga ada tempat untuk meletakkan akar, tetapi tidak ada yang salah dengan itu.

Apabila menanam Aglaonema, harus diingat bahawa akarnya sangat rapuh, jadi tidak perlu padat tanah di sekitar belukar terlalu banyak, agar tidak memecahkannya.

Berapa banyak cahaya yang diperlukan oleh bunga?

Seperti semua aroid, Aglaonema tidak bertolak ansur dengan sinar matahari langsung, walaupun ia adalah tumbuhan ini di kalangan semua ahli keluarga yang memerlukan pencahayaan yang lebih cerah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bilah daun tumbuhan mempunyai corak yang lebih ringan, dan semua jenis variegatif diketahui memerlukan cahaya lebih daripada bunga dengan daun tulen-hijau.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai Aglaonema yang sedang berkembang – video