amaryllis yang suburAmaryllis merujuk kepada pembangun rumah, yang boleh ditanam oleh penanam yang paling tidak berpengalaman. Kadang-kadang ia juga dipanggil “bunga untuk malas”, kerana dalam menjaga ia benar-benar bersahaja. Sekiranya anda mengambil kira beberapa ciri dari awal lagi, di masa depan tumbuhan tidak akan menimbulkan banyak masalah, dan dari mentol, bunga yang bergaya akan muncul.

Jadi, untuk mengembangkan amaryllis di rumah, anda perlu:

  • mengambil periuk yang sesuai;
  • menyediakan tanah berkhasiat;
  • untuk memberi dia pencahayaan yang bertaburan;
  • penyiraman yang tepat pada masanya dan memberi makan bunga;
  • menganjurkan tempoh rehat selepas berbunga;
  • pemindahan secara teratur.

Sekiranya perlu amargis mekar pada tarikh tertentu, ia perlu ditanam 4-6 bulan sebelum ia berlaku.

Potong tanah dan amaryllis

Sebuah periuk untuk amaryllis adalah lebih baik untuk mengambil tidak begitu mendalam, tetapi juga tidak benar-benar rata bahawa akar di mana untuk berkembang. Untuk membuat tumbuhan berkembang lebih cepat, jangan gunakan bekas yang terlalu besar – diameter 3 cm tambahan cukup (berbanding dengan mentol).

Semakin besar mentol, yang lebih besar akan menjadi perbungaan amaryllis.

Bumi harus berkhasiat dan ringan, sehingga airnya melewati lapisan-lapisan dan tidak bertentangan. Anda boleh gunakan untuk tujuan ini substrat dibeli sejagat. Ia mengandungi unsur-unsur yang diperlukan untuk tumbuhan, selain itu longgar, yang bermaksud bahawa tanah akan kering dengan baik.

Menyiram dan memberi makan

Penyiraman amaryllis yang berlimpah sebaiknya selepas dia melepaskan anak panah bunga hingga 10 cm tinggi, sebaliknya mentol akan membina daun sebaliknya. Sehingga titik ini, ia cukup mudah untuk menjaga tanah dalam keadaan agak basah. Semasa pembungaan, tumbuhan memerlukan lebih banyak kelembapan, tetapi di sini adalah penting untuk mencari jalan tengah, kerana setiap bilik mempunyai mikroklimat sendiri: seseorang mempunyai lebih panas, dan tanah kering lebih cepat, yang lain mempunyai suhu yang lebih sejuk, sehingga tanah tetap lebih lama.

Penyiraman berlebihan adalah bencana untuk amaryllis: ia menyebabkan reput mentol dan kematian lanjut bunga. Dan dari kekurangan kelembapan, daunnya menjadi lesu, dan mentol itu sendiri mula berkerut dan kering.

Bagi pemakanan, sesetengah penanam mula memperkenalkan baja mineral kompleks sudah 2 minggu selepas menanam mentol. Yang lain tunggu hingga mekar tumbuhan. Walau bagaimanapun, jika bunga ditanam dalam tanah nutrien dan masalah pembangunan tidak dipatuhi, lebih baik menggunakan pilihan kedua. Makan perlu dilakukan tidak melebihi 2 kali sebulan.

Tempoh rehat dan pemindahan

Apabila amaryllis pudar, dan perbungaannya pudar, perlu memotong hujung peduncle. Untuk membuang serta-merta seluruh bahagian atas tanah tumbuhan tidak perlu – oleh nutrien “dipenggal” peduncle secara beransur-ansur akan masuk ke dalam mentol. Jika kekerapan pengairan berkurangan dengan masa, kedua-dua daun dan spek bunga akan memudar sendiri. Kemudian mereka perlu dipotong, dan mentol diletakkan di dalam bilik sejuk selama 2-3 bulan. Pada masa ini, dia akan mendapat kekuatan sebelum berbunga baru.

Sekitar sekali setiap tiga tahun, amaryllis dipindahkan, menukar tanah menjadi segar, dan juga memisahkan anak-anak yang baru dibentuk, supaya mereka tidak mengambil dari mentol ibu yang diperlukan untuk berbunga.

Tumbuh Amaryllis di rumah – video