penanaman mentol amaryllisAmaryllis yang menawan dihargai kerana berbunga yang unik, kerana tumbuhan ini adalah salah satu yang terbesar. Dan warna mereka yang halus atau kaya membuat bunga hiasan sebenar untuk ambang jendela. Dalam keadaan yang selesa, jika bilik itu ringan dan hangat, amaryllis selepas menanam mekar dengan cepat. Perkara utama adalah dengan betul menanam mentol agar tidak melanggar syarat pembungaannya, dan untuk mengambil bekas yang sesuai untuknya. Di samping itu, perkembangan selanjutnya tumbuhan bergantung pada kualiti mentol itu sendiri, yang sepatutnya sihat.

Bagaimana untuk memilih mentol yang sihat?

Pergi ke kedai bunga untuk Amaryllis, apabila membeli mentol perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

  • bawang harus kering di luar;
  • ia tidak sepatutnya mempunyai kawasan membusuk.

Sekiranya skala atas mentol adalah coklat dan kering, tidak ada yang perlu dibimbangkan – semua budaya bulbous disifatkan oleh kelangsingan mati kelopak atas secara beransur-ansur.

Bagaimana untuk mengambil periuk?

Apabila penanaman Amaryllis penting untuk menggunakan periuk yang sesuai, jumlah yang bergantung kepada dimensi tertentu mentol. Apabila memilih periuk hendaklah berpandukan kaedah itu: diameter kapal boleh melebihi diameter bawang tidak lebih daripada 2-3 cm.

Dalam periuk yang mendalam dan luas, amaryllis tidak akan berkembang dengan cepat dan hal berkembang akan menjadi lebih cetek. Walau bagaimanapun, dalam keadaan seperti itu, kilang itu akan secara aktif meningkatkan jisim mentol, memacu daun dan membentuk anak-anak.

Bagaimana saya boleh menanam?

Seperti tumbuhan lain, Amaryllis memerlukan saliran yang baik, jika tidak ia cepat reput. Claydite sesuai untuk tujuan ini. Tetapi untuk berbunga ini tidak cukup – anda perlu menanam mentol dengan betul. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan salah satu kaedah berikut:

  1. Pendaratan tunggal. Letakkan lapisan tanah liat yang cukup tebal dalam periuk yang dipilih, tuangkan tanah nutrien dan cahaya yang cukup di atas longkang. Tetapkan mentol sedemikian rupa sehingga ia dikebumikan di tanah tidak lebih dari 1/3 ketinggiannya. Cukup taburkannya dengan tanah (apabila airnya akan turun).
  2. Pendaratan kumpulan. Oleh kerana sistem akar mentol tidak terlalu besar, potongan 3-4 boleh ditanam bersama dalam satu periuk dangkal. Dalam kes ini, dari pinggir periuk, anda harus mundur 2 cm, supaya mentol berkembang. Lebih mendalam juga ringan.
  3. Pendaratan di dalam air. Untuk kaedah ini adalah baik untuk menggunakan kacamata kaca dalam bentuk jam pasir (pinjaman di tengah), kerana bahagian bawah mentol tidak boleh di dalam air. Tetapi akar hanya perlu untuk mendapatkan cecair. Kemudian bunga akan menerima kelembapan, tetapi ia tidak reput.

Jika anda merancang untuk menanam amaryllis di dalam periuk besar untuk tujuan mendapatkan anak-anak, dalam hal ini mentol itu harus dipertingkatkan sepenuhnya.

Video mengenai pendaratan amaryllis

Related  Cuidado do spirea e poda de outono do arbusto