angsa tula bakaGeese adalah kumpulan unggas kedua terbesar. Terdapat lebih daripada 3,000 spesies burung ini di dunia. Semua baka dibahagikan:

  • di bawah;
  • daging;
  • lemak.

Keturunan Downy ditanam untuk menghasilkan angsa. Ia membuat pengisi untuk jaket, bantal dan selimut.

Lemak angsa, yang diperoleh dari lemak, adalah salah satu ubat yang paling berharga yang digunakan dalam radang dingin. Selain itu, angsa spesies lemak ditanam untuk menghasilkan hati yang besar.

Angsa baka daging berkembang menjadi 14 kg berat hidup. Yang terbesar ialah burung baka “Tula”. Di wilayah selatan Rusia ia dipanggil “Boytsova” baka.

Sejarah “Berjuang” baka

Buah-buahan angsa “Berjuang” terbesar dianggap paling tua. Ia dibiakkan pada tahun 1814 untuk kegunaan sukan di bandar Tula. Pedagang Tula dan penduduk bandar kaya yang kerap menganjurkan pergaduhan burung dengan pertaruhan. Sebagai peraturan, burung liar menguasai, iaitu angsa abu-abu.

Dengan perkembangan pembiakan, ia menjadi mungkin untuk melintasi angsa abu-abu dan angsa kaki kering dengan alam pertempuran. Mereka membawa baka baru, yang dipanggil “Berjuang”.

Subspesies daripada baka “Tula”

Hasil daripada pemilihan tiruan, tiga subspesies dari “Tula” baka angsa muncul:

  • “Lurus”;
  • “Hump-nosed”;
  • “Palsu palsu”.

Tatu angsa yang bertubuh lurus yang diwarisi dari nenek moyang mereka sifat perang yang buruk. Di antara orang-orang angsa itu, ada perkelahian setiap hari. Dengan bantuan pertempuran, burung mendapat kedudukan mereka dalam hierarki, jadi terdapat sedikit kematian. Pertempuran berlangsung sehingga penyerahan salah satu pesaing. Sebagai peraturan, lelaki adalah pemimpin saingan bertarung lurus.

Untuk subspesies ini adalah lebih baik untuk membina burung layang yang berasingan dan mengehadkan zon ragut mereka dari baka lain. Geese garang mempertahankan wilayah mereka dan boleh membunuh burung yang lebih kecil.

Angsa hump-nosed – subspesies damai daripada “Tula” baka. Anda boleh membezakan mereka mengikut ciri-ciri pertumbuhan yang sama pada paruh. Angsa ini juga berjuang untuk tempat di hierarki, tetapi tidak bertentangan dengan burung lain.

Warna bulu Tula gusenka terikat tanduk berwarna kuning gelap, dengan warna kehijauan. Paruh adalah hijau gelap dengan benjolan di jembatan hidung, mata hitam. Goslings ini mendapat berat badan yang paling besar, oleh itu mereka dianggap sebagai subspesies daging dari baka “Tula”.

Angsa-angsa palsu dibiakkan terutamanya kerana turun. Mereka boleh dibezakan dengan pembentukan ciri pada paruh yang kelihatan seperti tiga kerusi dirajut. Subspesies ini mempunyai sayap sayap yang kuat, oleh itu ia terbang jarak jauh untuk mencari takungan.

Daging subspesies ini sukar, tetapi angsa mempunyai telur terbesar di antara “Tula”. Telur angsa sangat bagus untuk membuat doh.