ubi gladioli dalam simpananGladiolus – tumbuhan saka. Sesetengah penanam memotong batang hijau bunga walaupun semasa pembentukan tunas. Jika anda meletakkan gladiolus dalam pasu, maka mereka akan membubarkan semua peduncle. Untuk memastikan corms sehingga penanaman seterusnya, selepas berbunga, anda perlu menggali gladioli keluar dari tanah. Penggalian dilakukan pada musim luruh. Selepas penggalian musim gugur dari gladiolus, batang mereka mesti dipotong, jika anda belum melakukannya musim panas ini. Ini akan meningkatkan jangka hayat mentol. Selepas memotong batang, bulu gladiolus perlu dikeringkan.

Penyediaan mentol untuk penyimpanan

Mentol memakai tuala kertas, mereka dipindahkan ke bilik panas dengan akses kepada cahaya matahari. Di bawah matahari, tanah kering dengan cepat, yang membolehkan membersihkan mentol. Selepas kering, anda perlu mengeluarkan sistem akar gladioli. Seterusnya, bahan penanaman dirawat dengan racun serangga untuk menghilangkan thrips.

Thrips adalah perosak serangga kecil yang memakan jus tumbuhan bulbous. Agar gladioli disimpan untuk masa yang lama, adalah perlu untuk merawat mentol dengan racun serangga yang tidak menentu. Pemabuk dan mentol dewasa selepas pengeringan dipindahkan ke dalam beg atau bekas terkedap lain dan disembur dengan racun serangga. Selepas 20 minit semua thrips pada mentol gladiolus akan mati.

Untuk membuka pakej dengan racun serangga terbang diperlukan di bilik pengudaraan, kerana racun serangga berbahaya bagi orang.

Selepas rawatan dengan persediaan kimia, mentol gladiolus dirawat dengan penyelesaian sedikit kalium permanganat kalium atau hidrogen peroksida. Dalam penyelesaian, mentol diadakan selama 20 minit. Selepas rawatan itu, mentol tidak akan busuk. Selepas mentol diproses, mereka boleh dihantar untuk penyimpanan.

Tangki penyimpanan untuk mentol gladiolus

Mentol gladiolus kering diletakkan dalam balang kaca 1 liter. Meletakkan lapisan pertama di dalam balang, ia ditaburkan dengan perlit taman. Mentol diletakkan di lapisan, sehingga jarak 10 cm ke leher balang. Perlite taman adalah bahan mulsa yang sangat baik. Ia menghalang spora penyakit kulat, supaya mentol gladiolus tidak rosak semasa penyimpanan. Bank perlu ditutup dengan kertas makanan dan jalur elastik untuk memastikan peredaran udara di dalam tin.

Jangan tutup balang dengan ketat, sebaliknya mentol akan tidak sesuai untuk ditanam di tanah terbuka.