getah ficusGetah Ficus atau elastik adalah salah satu tumbuhan yang paling tidak berkhasiat. Dengan usaha yang minimum dari tukang bunga, tidaklah sukar untuk menanam bunga semacam itu. Secara luaran, tumbuhan itu adalah pokok, yang dalam keadaan semulajadi mencapai ketinggian sehingga 40 m. Tetapi untuk tumbuh-tumbuhan tumbuh, tangki lebih padat diciptakan. Kedua-duanya mempunyai batang yang kuat dan daun bujur besar yang besar dengan ujung tipis.

Warna daun ficus bergantung pada spesies tertentu dan boleh sama ada monokromatik atau motley:

  • Daun hijau gelap adalah wujud dalam jenis Kuat, Melanie, Putera Hitam;
  • daun merah gelap dari pohon ara Abidjan;
  • variegated (dengan patch cahaya heterogen) daun Viegata dan Tineke ficuses;
  • daun tricolor di ficus Belize (daun hijau dengan sempadan merah jambu putih dan vena tengah).

Pelbagai variasi dari ficus Elastica lebih menuntut dalam penjagaan, khususnya, ini berkaitan dengan keadaan penyelenggaraan mereka, iaitu pencahayaan. Dengan kekurangan cahaya, corak cantik mereka di atas daun boleh hilang sepenuhnya.

Apakah jenis tanah seperti ficus?

Oleh kerana ficus buah getah adalah sejenis pokok, ia perlu mencari yang sesuai. Substrat cahaya terlalu tidak sesuai, kerana dia tidak dapat memegang bunga yang tinggi dan berkuasa.

Variasi campuran tanah yang paling optimum, yang akan mempunyai struktur dan nilai pemakanan yang sesuai, kelihatan seperti ini:

  • 2 bahagian loam taman;
  • 2 bahagian humus;
  • 3 bahagian pasir.

Komposisi tanah sedemikian boleh digunakan untuk pemindahan tanaman dewasa dan penanaman keratan.

Apakah suhu di dalam bilik?

Tuntutan yang memerlukan air panas tidaklah benar. Untuk memahami jika bunga itu selesa, seseorang mesti melihat daunnya:

  • Daun yang disusun secara vertikal mengatakan bahawa tumbuhan itu semua cantik;
  • jika daun berbaring selari dengan tanah dan kendur dalam bot, ini menunjukkan terlalu tinggi suhu di dalam bilik (atau kekurangan makanan).

Adalah lebih baik untuk mempunyai tab dengan bunga di dalam bilik sejuk, di mana suhu tidak naik melebihi 24 darjah Celsius.

Pada musim panas, ficus boleh dibawa ke taman atau ke balkoni, menjadikannya di bawah bayangan pokok besar. Walau bagaimanapun, musim sejuk, bunga boleh selamat di dalam bilik sejuk, tetapi tidak di bawah 16 darjah haba – untuk varieti hijau, dan 18 darjah – untuk variegated.

Bagaimana untuk membuat cicak ficus?

Mungkin satu-satunya masalah dengan menanam pokok getah adalah keengganan keras untuk membentuk pucuk sampingan. Akibatnya, bunga tumbuh menjadi satu batang dan sangat tinggi.

Untuk membentuk mahkota yang indah dan merangsang cawangan, pada akhir bulan April adalah perlu untuk memotong bahagian atas tumbuhan. Ini perlu dilakukan pada masa ficus mencapai ketinggian 1-1.5 m.

Selepas peristiwa sedemikian, ficus Elastika akan melepaskan cawangan sisi. Apabila mereka membesar dengan baik (dalam 3-4 tahun), bahagian atas pucuk tersebut juga perlu diketuk. Oleh itu, adalah mungkin untuk menanam pokok dengan mahkota yang subur dan cantik.

Ciri-ciri penjagaan getah ficus – video