kvrgavi kaktusKaktusi među floristima poznati su kao kulture prostorije, ljubavi prema svjetlu i potrebama topline. Međutim, među njima su i takvi izvornici, za koje slijetanje na otvorenom terenu ne predstavlja ništa posebno. To uključuje opuncija – jedan od najvažnijih mraz otporan na kaktuse, naširoko koristi u vrtu za uzgoj, ne samo u južnim dijelovima zemlje, ali iu srednjoj traci. Kakvo je čudo ovo i kako uspijeva ostati živ nakon zimovanja na cvjetnom krevetu?

Matična zemlja špiljske kruške je Perujev gorje, gdje leži snijeg, pa je kaktus toliko snažan i osjeća se dobro u našoj klimi.

Opis vrste

Opuntia je prilično visoka biljka, neki uzorci rastu tako velika kao cijelo stablo. Njegovi puzavi ili uspravni izbojci sastoje se od ravnih, ali mesnatih “ušiju” i prekriveni su oštrim velikim trnjem.

Cvjetovi bodljikave kruške od sredine proljeća do početka jeseni s osjetljivim žutim cvjetovima s debelim snopom stabala u sredini. Postoje sorte s narančastim ili crvenim cvjetovima. Svaki pupoljak traje jedan dan, nakon čega blijedi, ali ih ima puno na grmu. Nakon cvatnje na pupoljci, formiraju se sjemenke, koje se kaktus umnožava samohranjenjem. Također možete dobiti novu biljku reznicama.

Plodovi šljiva krušaka nalikuju velikom šljivom. Jestive su.

Za zimovanje, bodljikav kruh temeljito se priprema:

  • prije početka velikih mrazeva gubi vlagu;
  • naborani;
  • leži na tlu.

Dakle, mraz ne pukne jednom sočne biljke tkiva, a snijeg dodatno luka i štiti kaktus bilo koje visine. Dolaskom proljeća, korijenje počinje pumpati vodu, uši se dižu i počinju vegetirati.

Cvjetni zahtjevi za njegu

Opuntia je jedna od biljaka koja voli postojanost. Može dugo rasti na jednom mjestu, ako je ispravno odabrano. Biljni kaktusi bi trebali biti na sunčanom mjestu u vrtu, gdje nema vlage i stagnacije vlage. Ovo je osobito važno, jer kaktus ima tkiva koja zadržavaju vlagu, a kada je u izobilju u tlu, počinje propadati.

Pješčana tla je poželjna za uzgoj bodljikavih krušaka.

Tijekom proljetno-ljetnog razdoblja, kaktus treba obilno zalijevanje i gnojidbu dva puta mjesečno s mineralnim gnojivima. S pojavom jeseni, zalijevanje se smanjuje, a cvijet više nije hranjen, tako da se može pripremiti za zimu.

Videozapis o kaktusima koji zimuju bodljikavom kruškom