uređenje interijera diffenbahiaDieffenbachia se često može naći u uredima ili kućama, jer ima vrlo lijep ukrasni izgled. Osim toga, odavno je poznato da cvijet dobro čisti zrak štetnih tvari, što je nedvojbeno prednost nad mnogim zatvorenim biljkama koje se održavaju radi estetskih užitaka.

Unatoč korisnoj imovini diffenbachia, njezin sok je vrlo otrovan, što se mora uzeti u obzir prilikom rada s cvijetom. Kod presađivanja i reznica biljke, kao i kod trljanja lišća, preporučujemo da nose gumene rukavice kako biste se zaštitili od ozljeda.

Prilikom stvaranja cvijeta s odgovarajućim uvjetima uzgoja, ona raste vrlo brzo, oslobađajući svaki tjedan mladi list. U samo pet godina, mali prokletstvo može se pretvoriti u dvometarski div!

Da bi diffenbachia mogao rasti kod kuće i da ima velike, sočne listove, mora se pravilno zbrinuti. Osim toga, posebnu važnost treba posvetiti mjestu cvijeta.

Što je intenzivnije i ujednačeno boja lišća, to bolje biljka podnosi penumbre i dublje u prostoriju u koju se može staviti. Različite vrste diffebahia trebaju dobru iluminaciju.

Glavni kompleks mjera za njegu uključuje:

  • izbor hranjivog tla;
  • zalijevanje;
  • top preljev;
  • periodično pomlađivanje stare biljke.

Kakvu vrstu tla cvijet voli?

Ako je diffenbachia kupljen u trgovini, mora se presaditi u novo zemljište, jer se obično prodaju biljke u tzv. Transportnom tlu (treset). U njemu nema korisnih supstanci, a ako cvijet nije transplantiran, s vremenom će početi zanositi.

Dieffenbachia voli vlažnu, prozračnu i hranjivu tlu.

Kao osnova za podlogu treba uzeti uobičajenu univerzalnu zemlju iz trgovine ili tla za dracaenu ili palmu. A kako bi se povećala njihova svojstva, koristi se kokosovo tlo. Prodaje se u briketu, koji treba prethodno natopiti. Tada bi ove dvije komponente trebale biti pomiješane, dodavajući ukupnom volumenu tla četvrtinu kokosovog natopljenog tla.

Kako voditi?

Lijepa tropska žena voli dobru zalijevanje. Tlo u loncu mora biti vlažno, ali ne mokro. Dovoljno je voditi cvijet jednom tjedno, ali obilno, i kako bi se izbjegla stagnacija vlage na dnu posude, napunite drenažu.

Kao odvod, dobro je koristiti komade polistirenske pjene.

Kako se oploditi?

Za hranjenje dienenbachia je neophodno, počevši od proljeća i do kraja ljeta, s periodicnošću ne češće nego dva puta mjesečno. Zimi, cvijet ne treba gnojenje. Kao gnojivo, složene pripreme za ornamentalno-listopadne biljke dobro su prilagođene.

Upotreba lijekova ne smije biti veća od polovice doze navedene u uputama.

Od narodnih lijekova povremeno možete koristiti:

  • slaba infuzija mjehurića, razrijeđena vodom u omjeru 1: 5;
  • infuzija stelje, razrijeđena 1:15;
  • drveni jasen za prskanje na tlu.

Kada je došlo vrijeme da obnovi cvijet?

Budući da diffenbachia brzo raste, a niži listovi pada, dosežući svoju maksimalnu visinu, biljka gubi atraktivan izgled. Trup je rastegnut, goli i čak može početi tresti. Nakon što se to dogodi, morate obnoviti biljke.

Ovo je prilično jednostavno: morate odrezati vrh i staviti ga u ode. Kad se korijenje formira, stavite ga u zemlju. Na isti način, možete umnožiti cvijet i uz pomoć komada stabljike.

Pravila za brigu o Diffenbachia – video