Ацтинидиа је термофилна биљка за пењање која захтева унакрсно опрашивање. Плодови актинидије се користе у припреми десерта, воћних салата и тинктура. Ацтинидиа је распрострањена у Јапану, Кини, Француској, Немачкој и многим другим земљама у Европи и Азији. Лиане ацтинидиа се може гајити у хладнијој клими. Неке сорте овог усјева могу издржати мразе до -26О томеЦ. Да бисте добили велику жетву плодова актинидије, морате изабрати право садница, припремити место за садњу и добро водити лиане.

Мацроцарпа Актинидија нису навикли на хладној клими, тако да су само мале Берриед подврста Ацтинидиа гајених у Европи и земљама ЗНД – “. Актинидија Аргут”

Загађење актинидије

Ацтинидиа аргуда – хладно отпорна подврста, која броји више од 60 врста са малим плодовима зелене, црвене или љубичасте боје. За разлику од плодоносних подврста, кожа плодова актинидије је глатка, тако да се могу конзумирати без пилинга. Из једне биљке можете добити до 30 кг воца по сезони, зависно од разлицитости и колицине лиана.

Воће се формирају само на женским грмовима актинидије. Мале биљке такође формирају цветне стабљике, али они обављају само функцију оплодње, па да добије максималну приноса потребно је да биљке на сајт једног мушког жбун на сваких пет жена биљака.

Женска и мушка цвјетња актинидија

Немогуће је разликовати женско грмље од мушких биљака пре него што почиње цветање. Беле пупољке цветају почетком маја. На женским бојама можете видети загађивање плода цеви за полен, у фази цветања затезање плода је зелено, али у неким, јајник има црвену или ружичасту боју.

Мушки цвјетови цвјетају недељу дана раније него женски педунци. Ако пажљиво размотрити мушки цвет, можете га видети на пет латица и исто толико прашника. Женске боје такође имају свој полен, али није одрживо. Већина сорти Ацтинидиа – геј, али можете наћи самооплодних сорти, тако да пре него што купите саднице у јаслицама, питајте продавца да ли переопилител су жене жбуње потребна.

Не купујте саднице актинидије у онлине продавницама или на тржишту, пошто можете да продате садни материјал који не сачува сортне карактеристике.