дневно и љиљанПочетници често мисле да су дневно и љиљани исте биљке. Међутим, то уопште није случај.

Није тешко разликовати љиљан од дневне, само морате пажљиво прегледати биљке и обратити пажњу на такве тренутке:

  • коријенски систем;
  • надземно лишће;
  • социјално.

Оба цвјетова су вишегодишња и припадају истој класи монокотледоних биљака, али су представници различитих породица: љиљан – од љиљана, ђурила – из ксантореја.

Структура коријенског система

Коријенски систем лилија представљен је у облику сијалице. Када се узгајају, корени почињу да се развијају на дну, преко које се сијалица храни храњивим материјама које се налазе у земљишту, и даље их испоручује у ваздушни део.

Дневно, заузврат, има моћну густу кореницу без икаквог наговештаја сијалица.

Полазећи од карактеристичних особина коријенског система, лилија које се репродукују сијалицама и дневних листова – подјела ризома.

Структура листопадног дела

Дневно изгледа као густа грмља. Одмах из пода, дуги и уски зелени листови почињу да расте. Током времена растура розета, појављују се нови “снопови” и грмица претвара у завесу пристојног пречника, ако се не посади.

Љиљани су директно из сијалице почели да возе стрелицу, с једним сијалицом – једној стрелицом, то јестом пртљажником. Пртљаж прелази уске лишће и током цветања избацује пупоље на врху. Пошто њихов број у неким сортама може да достигне до 50 комада, бум има веома густу структуру како би подржао такву тежину. Али, без обзира на сорту, сви љиљани имају јаке и стабилне корпе.

Лилије – више су мушјивије у неги, а дневне новине неће дати посебне проблеме, осим што имају већи животни стандард.

Карактеристике цветања

Током цвјетања, грмљавина дневно емитира много дугих стабљика, која се надовезују изнад листја, на врховима које су неколико социјализма. Висина педантина може да достигне 1 м, а број цвећа на њему – до 10 комада.

Лили такође формира цвјетове на стаблу са лишћем, али и на врху. Она нема посебан педунцле.

За разлику од лилија, који имају неко време цвеће, дневне листе се зову “једног дана”, јер једна цвета цветају само један дан.

Видео о разликама између дневних и лилија