Daylily i ljiljanPočetnici često misle da su dlake i ljiljan iste biljke. Međutim, to uopće nije slučaj.

Nije teško razlikovati ljiljan od jednog dana, samo trebate pažljivo pregledati biljke i obratite pozornost na takve trenutke:

  • korijenski sustav;
  • nadzemni lišće;
  • cvat.

Oba cvijeće – trajnica i pripadaju istoj klasi monosupke, ali su iz različitih obitelji: ljiljan – od ljiljana, daylily – od xanthorrhoeaceae.

Struktura korijenskog sustava

Korijenski sustav ljiljana prikazan je u obliku žarulje. Kada je klija na dnu početi razviti korijenje kroz koje se žarulja pokreće i hranjive tvari sadržane u tlu, a zatim ih dostavlja nadzemnog dijela.

Daylily, zauzvrat, ima snažan debeli rizomi bez ikakvih tragova žarulja.

Polazeći od karakterističnih značajki korijenskog sustava, ljiljanice se reproduciraju po žaruljama, a daylilies – podjela rizoma.

Struktura listopadnog dijela

Djetinjasto izgleda poput gustog grma. Odmah ispod zemlje, dugi i uski zeleni listovi počinju rasti. Tijekom vremena raste rozeta, pojavljuju se novi “snopovi” i grm se pretvara u zavjesu pristranog promjera, ako nije posađeno.

Lilije su izravno iz žarulje počele voziti strelicu, s jednom žaruljom – jednom strelicom, tj. Prtljažnikom. Trbuh prelazi uske lišće, a tijekom cvjetanja izbacuje pupoljke na vrh. Budući da njihov broj u nekim vrstama može dosegnuti i do 50 komada, bum ima vrlo gustu strukturu koja podupire takvu težinu. No, bez obzira na raznolikost, svi ljiljani imaju jake i stabilne debla.

Lilije – više su kapriciozan u skrbi, a djetinjstva neće dati posebnu nevolju, osim što imaju veće održavanje života.

Značajke cvjetanja

Tijekom cvatnje grm daylily baca puno duge stabljike, diže iznad lišće na vrhovima od kojih ima nekoliko cvatovima. Visina pedikula može doseći 1 m, a broj cvjetova na njemu – do 10 komada.

Lily također oblikuje cvjetove na samom trupu s lišćem, ali i na njegovom vrhu. Nemaju zaseban pedikula.

Za razliku od ljiljana, čiji cvjetovi ostati neko vrijeme, daylilies nazivaju „prolazno”, kao jedan cvat cvjeta samo jedan dan.

Video o razlikama između daylilies i lilies