presađivanje na starom stablu jabukaJabuka, koju su tvoji roditelji posadili, jednom je davala velike prinose, a plodovi su bili prilično veliki i slatki. Ali sada je stablo jabuka staro, vrijeme njegovog plodova dolazi do kraja, manje se plodova pričvrsti na granama.

Ako želite rasti na vašem sučelju suvremene sorte, a nema mjesta za novo stablo, tada nije potrebno smanjiti staro stablo jabuka. Donesite ga kljunom različite vrste jabuka. Zahvaljujući moćnim korijenima starog stabla, mlada grana brzo će rasti, a na istom jabučnom stablu možete rasti nekoliko sorti.

Pravilno inokulirajte reznice

Da bi se cjepivo započelo, odaberite prikladni vrh, tj. Čak i mlada grana koja raste vertikalno od prtljažnika ili osnovice krune. Na vrhu morate napraviti ravnu okomicu iznad listopadnog bubrega za 5 mm. Zatim, na vrhu, rez je napravljen na dubini od tri do četiri promjera grane i navlažiti vodom.

Zatim reznite reznice na klin tako da se slobodno smjestite u utor. Vrlo je važno u ovom slučaju ne oštetiti zamum, tako da nož treba dobro izoštriti i rezati kore u jednom pokretu.

Prethodno natapanje stabljika, ostavljajući je u vodi nekoliko minuta, radi boljeg preživljavanja.

Preporučljivo je odabrati stabljiku s 5-6 pupova, kako bi grana mogla rasti brže. Glavni broj bubrega treba biti na vanjskoj strani debla stabla, a tada će se mladi rast razvijati mnogo. Ako se probudiš bubrege okrenut prema prtljažniku, morat će ih odrezati.

Između kora reznica i kora grane ne bi trebalo biti nikakvih razmaka, inače se stablo jabuka ne bi smirilo, tako da duljina rezanja na rezu treba odgovarati duljini izreza vrha.

Potrebno je da nema razmaka između vrha vrha i reznica, pa je mjesto njihove veze čvrsto omotano s posebnim trakom za presađivanje na prvi bubreg. Tijekom vremena, ova vrpca se razgrađuje.

Možete upotrijebiti električnu traku, ali kada se polica korijena izvadi, morat će ga ukloniti.

Nakon što je krak čvrsto pričvršćen, vrh (oko 5 mm) mora se pažljivo rezati i obrađivati ​​vrtnom muljom ili glinom kako bi se smanjilo isparavanje vlage. Neki vrtlari dodatno nose vrećicu celofana na stabljici, ali to nije poželjno jer je tijekom rasta prvog lišća proces fotosinteze vrlo važan. Zbog učinka staklenika, cambium će rasti sporije.