напад рђеБолести се јављају не само у биљкама у затвореном и врту, већ су и воћна стабла подложна различитим инфекцијама. Једна од обичних болести је рђа на листовима. Пре тога, чак и одрасло јако дрво не може да издржи, а младе саднице са крхким коријенским системом и још више.

Како се појављује рђа лишћа?

У почетним фазама ове болести биљака, лиснатата плоча је покривена малим наранџастим мрљама. Временом расте на 1 цм или више. Истовремено, густом растом се формира на задњем делу листова (тачно испод тачке). Са повећањем површине лезије, лишће почињу да се увијају и потпуно сруше.

Пацијенти дрвеће ослабљен имуни систем, остављајући их лоше преживе зиму: адулт плантаже делимично замрзавање мало, а саднице могу бити засађено сасвим вимерзнут ове сезоне. Осим тога, смањује из године у приносу годину.

Узроци “зарђале” болести биљака

У већини случајева, плантажа рђе постаје носиоци рђе. Искусни баштован дуго је приметио да је најопаснија болест јабуке, крушке и шљиве. Малине, космиче и рибизле често трпе од грмља.

Загађена гљивица (узрочник болести) се преноси жестинама ветра, утичући на све биљке које уђу у њу.

Третман рђе листова

Погађена стабла морају бити покривена неколико пута:

  • рано пролеће прије отвора пупољака – раствор бакар сулфата брзином од 300 г по канту воде;
  • током цветања – са препаратом Хорус;
  • Након краја цветања – Скор, Рајек или Фиталавин.

Потребно је сакупљати пале лишће и спалити их.

Превенција болести

У циљу заштите свој врт од подмукла болест биљака, усеви морају бити чешће прегледати. Сајт треба одржавати чистим, правовремено чишћење опало лишће, и уклањање корова. То не би требало да буде дозвољено да стагнира у стабла води после обилног заливањем, јер је то идеална средина за развој гљивичних инфекција.

Најбоља превенција рђе је употреба за узгајање само зонираних сорти воћних стабала који су имуни на рђу.

Неопходно је редовно санирати, као и уклонити стубове мјешавином креча (гашени) и препаратима који садрже бакар. Поред тога, неопходно је сваке године ископати пролећни круг, а потом се тла обрађивати са урее и бакар сулфатом.

Методе борбе против рђе листова у воћарским дрвећем – видео