hrđu napadaBolesti se javljaju ne samo u biljkama unutarnjih i vrtnih, stabla voća također su osjetljivi na različite infekcije. Jedna od uobičajenih bolesti je hrđa na lišću. Prije njega, čak i odraslo jake stablo ne može stajati, a mlada sadnica s krhkim korijenskim sustavom, pa čak i više.

Kako se pojavljuje hrđu lišća?

U početnim stadijima ove bolesti biljaka, foliat ploča je prekrivena malim narančastim mrljama. S vremenom rastu do 1 cm ili više. Istodobno, na stražnjoj strani lista (samo ispod mjesta) formira se gusti rast. Uz povećanje područja lezije, listovi počinju twist i potpuno raspasti.

U bolesnim stablima oslabljuje se imunitet, zbog čega ne preživljavaju zimu: plantaže odraslih djelomično zamrzavaju i posadi u ovoj sezoni, sadnice se mogu potpuno zamrznuti. Osim toga, iz godine u godinu smanjenje prinosa.

Uzroci “zahrđale” bolesti biljaka

U većini slučajeva, plantaže hrđe postaju nositelji hrđe. Iskusni vrtlar već dugo primjećuje da je najosjetljiviji na bolesti jabuke, kruške i šljive. Maline, guske i ribizli često pate od grmlja.

Zahrđala gljiva (uzročnik ove bolesti) nosi vjetrovi vjetra koji utječu na sve biljke koje ulaze u nju.

Liječenje hrđe lišća

Pogođena stabla mora se nekoliko puta posuti:

  • rano proljeće prije otvora pupova – otopina bakrenog sulfata brzinom od 300 g po kanalu vode;
  • tijekom cvjetanja – priprema Horusa;
  • Nakon završetka cvjetanja – Skor, Rajek ili Fitalavin.

Potrebno je skupljati palo lišće i spaliti ih.

Prevencija bolesti

Kako biste zaštitili svoj vrt od podmukao bolesti biljaka, morate češće pregledati sadnju. Mjesto bi trebalo biti čisto, na vrijeme uklanjanje pada lišća i uklanjanje korova. Ne možemo dopustiti da se voda zaustavlja u prtljažniku nakon obilnog zalijevanja jer je ovo idealno okruženje za razvoj gljivičnih infekcija.

Najbolja prevencija hrđe je uporaba za uzgoj samo zoniranih sorti voćnih stabala koji su imuni na hrđu.

Potrebno je redovito sanitirati, kao i izbijeliti trupce s mješavinom vapna (slaked) i pripravcima koji sadrže bakar. Osim toga, potrebno je kopati proljeće svake godine, a zatim obraditi tlo naizmjenično uree i bakrenog sulfata.

Metode suzbijanja hrđe lišća u voćkama – video