изаберите произвођача гускеГуси заузимају друго место у погледу броја живине у свету. Они су инфериорни само код пилића. У свету има око 3.000 пасмина гусака и подврста, а одгајивачи константно доносе нове.

Развијање сопствене расе је мукотрпно и дуготрајно занимање. Захтева пажљиву селекцију појединаца и одржавање најмање четири независне генетичке линије. Упркос томе, сваки фармер може вршити оплемењивање рада са постојећом расом и повући своје младе.

Спољни знаци произвођача гандер

За узгој младих животиња потребно је одабрати гандер-продуцента у главном и поправном јату. Говеда се зове “стадо”. Гандер-продуцент није само лидер у устима, већ је и репрезентативни представник своје расе. Она мора испунити све наведене стандарде. Обратите пажњу:

  • на боју перја;
  • боја очију;
  • облик кљуна.

Потребна је темељита провјера спољашњих знакова како би се очувала чистоћа расе.

Свака врста има своје посебне карактеристике. На пример, раса “дански лагарт” би требала бити бијело без црних и браон тачака, свијетле наранџасте боје и црне боје ока.

Представници раса “Тула хумпбацкед” гуске требали би имати кљун црне боје с зеленкастом нијансом и карактеристичном грбом на мосту носа, као и плавом бојом ока. Гуси имају црне очи.

Гус, погодан за оплемењивање, не би требало да има кљунасте кривине, кварове крила или било која друга одступања.

Анатомија гуске

Гусови, погодни за вањске знаке, морају бити анатомски одабрани. Неопходно је испитати крила појединца. Први ред крилата крила треба да садржи не мање од 10 перја, а други – не мање од 12 перја.

Веома је важно обратити пажњу на “маказе” – пар перја на врху крила гандера. Горњи перо мора већ бити дужи од доње, иначе ће гуска покрити само једну гуску. У репу треба бити од 18 до 20 перја.

Између карличних костију гангера треба да буде растојање од четири прста. На полеђини произвођача је двострука мастна жлезда. Верује се да ће гуска са таквом жлездом бити најплоднија.

Related  Pravila za razmnoževanje bradatih irisov ali kako razdeliti staro grmičevje

Обратите пажњу на број удараца унутар кљуна. Ако су од 10 до 18, онда је гуза ушла у период сексуалног зрелости. Што више удараца у кљуну гангера, он се више сматра плодним. Тежина произвођача треба да пређе стандардну тежину камена за 1-2 кг.