motoblok za hišoMotoblock olajša obdelavo vrtnega zemljišča. Najpogosteje se ta naprava kupi za pridelavo majhnih površin, tako da pod krinko motoblokov brezobzirni ali neizkušeni svetovalci prodajajo kultivatorje. Razlika med kultivatorjem in motornim blokom je, da na kultivatorju ni nameščenih priključkov. S pomočjo motoblaka ne morete le obdelati zemlje, temveč ga tudi sprostiti, rastline in pridelek. Motobloki so opremljeni z bencinskim ali dizelskim motorjem, kultivatorji pa bencin ali električni.

Tip motorja motorja

Diesel pogonske enote so močnejše in trajnejše, vendar dražje vzdržujejo kot bencinski. Motoblock z bencinskim motorjem lahko obdeluje manjše področje, vendar je popravilo cenejše.

Za pridobitev motornega bloka z dizelskim motorjem ni smiselno, če je območje vaše spletne strani manj kot 20 hektarjev. Denar, ki ga boste prihranili pri gorivu, boste porabili za popravilo dizelskega motornega pogona. Poleg tega so stroški opreme z dizelskim motorjem veliko višji od cene modelov bencina.

Masa motoblaka je odvisna od tipa motorja. Če sta dva modela opremljena z različnimi motorji, vendar so vse druge komponente enake, bo dizelski motor z dizelskim motorjem težji.

Vrsta prenosa navora na medosno razdaljo

Po vrsti prenosa navora na medosno razdaljo so motorni bloki pas in prestave. Prenos pasu pogosto odpove, vendar prelomi ne predstavljajo nevarnosti za motor. Po dolgotrajni operaciji se lahko eden od pasov raztrga, ki ga je mogoče enostavno zamenjati ali pa je potrebno mazati delovne gredi.

Gear orodja zelo redko izstopajo iz reda, če pa pride do okvare, je treba popravilo porabiti. Potrebno je zamenjati orodje in tudi preveriti stanje motorja, saj se lahko en motor z zamaškom pregreje in ne uspe.

Hlajenje motornih blokov

Motobloki so na voljo s hlajenjem zraka ali vode. Modeli z vodnim hlajenjem lahko delujejo že dalj časa, hlajenje zraka pa ne zahteva velikih stroškov vzdrževanja in znatno zmanjša težo motoblokov.

Če kupite motorni blok za obdelavo parcele, ki presega 60 hektarjev, in bodo nosili blago, ki tehta več kot eno tono, potem pa kupite motorni blok z vodnim hlajenjem. Za obdelavo predmestnega območja bo izveden model z zračnim hlajenjem ali brez hlajenja.

Dodatna oprema

Paziti je treba na komponente motornega bloka. Običajno je aktivni rezkalnik opremljen z blokom motorja. Za udobno nastavitev dela mora biti rezalnik opremljen z ločenim menjalnikom. Za obdelavo težkih tal potrebujemo širok razpon hitrosti in hrbtni hod mlinice. Da bi pospešili spravilo, je na voljo posebna šoba z motornimi bloki.