jenis kacangKacang di Rusia mula makan hanya pada abad XVIII itu, sehingga masa itu, tumbuhan ditanam untuk tujuan hiasan. Terdapat dua jenis biji: besar-berbuah dan kecil. kacang macrocarpa dibawa dari Amerika Selatan oleh Columbus, dan jenis denda kacang ditanam di negara-negara Asia Tengah: China, Jepun dan utara India.

Terdapat juga tiga subspesies kebudayaan ini: kacang merah, putih dan asparagus (hijau). Peladang mengeluarkan sejenis kacang hitam, tetapi di Rusia mereka tidak banyak digunakan.

Kacang merah

Kacang merah adalah produk yang paling popular di Amerika Latin. Ia mengandungi jumlah protein dan serat yang paling sukar ditemui. Warna merah menunjukkan kandungan vitamin A yang tinggi, yang sangat berguna untuk penglihatan. Terdapat kira-kira 200 jenis kacang merah, tetapi hanya 20 daripada mereka digunakan untuk makanan. Sesetengah jenis kacang merah boleh membesar sehingga 2.5 m. Mereka tergolong dalam kacang penggulungan.

Selain itu, kacang merah mengandungi dua asid amino penting: lisin dan tryptophan. Asid amino ini tidak menghasilkan tubuh manusia, dan anda boleh mendapatkannya hanya dengan memakan kacang merah atau daging. Tetapi daging selain asid amino penting ini mengandungi sejumlah besar lemak dan kolesterol.

Kelemahan kacang merah adalah bahawa ia mempunyai banyak kalori.

Tetapi ini dikompensasikan dengan sejumlah besar serat kasar. Ia memberikan rasa kenyang yang panjang, dan terima kasih kepada badan itu tidak membentuk sel lemak dari serat yang terkandung di dalam kacang.

Kacang hijau

Kacang hijau mengandungi sedikit protein kurang daripada kacang merah. Dalam kacang merah, peratusan protein adalah 31%, dan hijau – 28%, tetapi serat dalam kacang hijau mengandungi lebih banyak. Juga dalam kacang hijau mengandungi lebih banyak serat makanan. Mereka adalah sengal yang baik – mereka menyerap sanga dan bahan-bahan berbahaya. Gentian tak boleh dinikmati merangsang kerja usus.

Related  Süt sığırı yetiştiriciliği için inekler ve içerikleri

Kacang putih

Biji putih mengandungi jumlah karbohidrat yang paling banyak. Tubuh mengitar semula mereka menjadi tenaga. Biji putih mengandungi jumlah paling sedikit protein dan karbohidrat yang tidak boleh dicerna. Sesetengah jenis kacang putih kerana kandungan rendah serat tersebut tidak perlu direndam sebelum dimasak. Jenis kacang putih adalah yang paling termophilic, tetapi menghasilkan hasil yang paling besar.