uzgoj rotkvica u jajimaRotkvica raste za svakog vrtlar, jer ova vrtna kultura – jedna od najneobičnijih. Osim toga, sazrijeva ranije od drugih povrća, au malim korijenima crvenog korijena drži čitav niz korisnih tvari.

Obično je rotkvica zasađena s kreveta, a nakon što se sjeme podigne, izbojci se razrjeđuju kako bi se izbjeglo zadebljanje, jer će s previše uskim sadnicama usjev biti vrlo plitko i ući u strelicu. No, snalažljiv ljetni stanovnici, a zatim su se pojavili kako olakšati njihov rad – oni posaditi rotkvica u običnim ladicama prešanih papira, u kojoj se prodaju jaja. Takve ladice su izvrsna (i jeftina) alternativa posebnim kasetama, jer imaju i stanice.

Koja je uporaba ladica?

Pored glatkih i lijepih kreveta, uzgoj rotkvica u takvim improviziranim kasetama ima i druge prednosti:

  • prikladno je posijati male sjemenke;
  • izbojci ne trebaju istrošiti;
  • slijetanje ne treba ublažiti i labaviti;
  • ne trebaju ukloniti korov zbog njihove potpune odsutnosti.

Kako pripremiti krevet klastera?

Prije nego što započnete biljku, morate pripremiti kasete. Da biste to učinili, reznite vrhove ćelija s jedne strane s oštrim nožem na svakoj ladici. Moraju se dobiti kroz rupe iste veličine.

Sada kopajte izravno u krevet i dobro podešavajte tlo rakom tako da je površina ravna.

Mjesto ispod sadnje sadnice treba odnijeti na sunčanoj strani stranice.

Pripremljene posude čvrsto složene jedna pored druge u iskopanom i izravnanom području. Bolje je to učiniti u jednom redu, tako da bi bilo prikladnije voditi brigu o izbojcima.

Ladice se trebaju lagano pritisnuti u tlo kako bi se stršale kroz rupe u kasetama. Ako to nije učinjeno, sjeme se može kotrljati ispod ladice.

U kasete koje ne gura vjetar, moraju biti fiksirane. U tu svrhu možete upotrijebiti žicu, od koje možete napraviti male spojnice.

Sjetvu u kasetama

U svakom prorezu kroz koji se zemlja probudila u kasetama postavila je jedno sjeme. Kada su svi tanjuri napunjeni, napunite ih zemljom i izlijte ga obilno.

Umjesto tla, možete koristiti pijesak.

Jednostavna briga za sadnju

Sve daljnje brige za rotkvice su u redovitom navodnjavanju. Prvi izbojci će se pojaviti za tjedan dana, a onda će rotkvica aktivno rasti korijene, bez napuštanja vrhova i bez pucanja. Uostalom, i mjesto, i upalite ga u kasetama je dovoljno. I žetva je vrlo jednostavna – samo povucite grm iznad vrhova i rotkvica napusti ladicu bez puno poteškoća.

Video o uzgoju rotkvica u kasetama