daylily och lilyNybörjare tror ofta att dagsljus och lilja är samma planta. Detta är emellertid inte alls fallet.

Det är inte svårt att skilja en lilja från en dagsljus, du behöver bara noggrant inspektera växterna och vara uppmärksam på sådana stunder:

  • rotsystem;
  • över marken lövverk;
  • blomställning.

Båda blommorna är fleråriga och tillhör samma klass av monocotyledonösa växter, men de är representanter för olika familjer: liljan – från liljan, liljan – från xanthorei.

Rotsystemets struktur

Liljans rotsystem presenteras i form av en glödlampa. När det groddar börjar rötterna utvecklas på botten, genom vilket lampan matar på näringsämnena i jorden och levererar dem vidare till antenndelen.

Daylily har i sin tur en kraftfull tjock rhizom utan några hints av glödlampor.

Som ett resultat av rotsystemets karaktäristiska egenskaper reproducerar liljorna genom lökar och daglökarna – uppdelningen av rhizomer.

Strukturen av lövdel

Dagglansen ser ut som en tjock buske. Omedelbart från under jorden börjar långa och smala gröna blad växa. Med tiden växer rosetten, nya “buntar” visas och busken blir till en gardin med anständig diameter om den inte planteras.

Liljor är direkt från glödlampan börjar köra en pil, med en glödlampa – en pil, det är stammen. Stammen övergrover smala löv och under blomning kastar knoppar på toppen. Eftersom deras antal i vissa sorter kan nå upp till 50 stycken, har bommen en mycket tät struktur för att stödja en sådan vikt. Men oavsett sorten har alla liljor starka och stabila strumpor.

Liljor – är mer nyckfulla i vård, och dagsljus kommer inte att ge speciella problem, förutom de har högre livsuppehållande.

Egenskaper av blomning

Under blomningen avger dagsljusets buskar många långa stjälkar, som står högt över lövverket, på toppen av vilka flera blomställningar är. Pedunclehöjden kan nå 1 m, och antalet blommor på den – upp till 10 stycken.

Lily bildar också blommor på stammen själv med löv, men också på dess apex. Hon har inte en separat pedunkel.

I motsats till liljorna, som har blommor att hålla på ett tag, kallas dagslökarna “en dag”, eftersom en blomställning blommar bara en dag.

Video om skillnaderna mellan dagsljus och liljor