inredning diffenbahiaDieffenbachia kan ofta hittas i kontor eller hus, eftersom det har ett mycket vackert dekorativt utseende. Dessutom har det länge varit känt att en blomma rensar luften av skadliga ämnen väl, vilket är en otvivelaktig fördel gentemot många inomhusplantor som hålls för estetiskt nöje.

Trots diffenbachias användbara egenskap är dess saft mycket giftigt, vilket måste beaktas vid arbete med en blomma. Vid återplantering och sticklingar av växten, liksom under gnidning av löv, rekommenderas att bära gummihandskar för att skydda dig mot skador.

När man skapar en blomma med riktiga växlingsförhållanden växer den väldigt snabbt och släpper varje vecka ett ungt löv. På bara fem år kan en liten spire bli en två meter stor jätte!

För att diffenbachia ska kunna växa frodig hemma och ha stora, saftiga blad måste det ordentligt tas om hand. Dessutom bör särskild vikt läggas vid blommans placering.

Ju mer intensiv och likformig färgen på bladen, desto bättre tolererar plantan penumbra och djupare in i rummet det kan sättas. De varierade sorterna av diffebahia behöver bra belysning.

Det viktigaste komplexet av vårdåtgärder innefattar:

  • urval av näringsjord
  • vattning;
  • topp dressing;
  • periodisk föryngring av den gamla växten.

Vilken typ av jord gillar blomman?

Om diffenbachia köptes i affären måste den transplanteras till ett nytt land, eftersom vanligen säljs växterna i så kallad transportjord (torv). Det finns inga användbara ämnen i det, och om blomman inte transplanteras, kommer det över tiden att börja blöja.

Dieffenbachia älskar en fuktintensiv, andningsbar och näringsrik jord.

Som underlag för substratet bör man ta den vanliga universella jorden från affären eller jorden för dracaena eller palmer. Och för att öka sina egenskaper används kokosnöt. Den säljs i briketter, som bör vara förblöt. Därefter blandas dessa två komponenter och lägger till den totala mängden jord en fjärdedel av kokosnötvatten.

Hur man vatten

En vacker tropisk kvinna älskar god vattning. Marken i potten måste vara fuktig men inte våt. Det räcker att vattna blomman en gång i veckan, men rikligt och för att undvika stagnation av fukt i botten av kruken, fyll i dränering.

Som avlopp är det bra att använda bitar av polystyrenskum.

Hur befrukas man?

För att mata dienbachia är det nödvändigt, från och med våren till slutet av sommaren, med periodicitet inte oftare än två gånger i månaden. På vintern behöver inte blomman befrukta. Som gödningsmedel är komplexa preparat för prydnadsväxter väldigt lämpliga.

Använd droger ska inte vara mer än hälften av dosen som anges i instruktionerna.

Från folkmedicin kan du ibland använda:

  • svag infusion av mullein, utspädd med vatten i ett förhållande av 1: 5;
  • kullinfusion, utspädd 1:15;
  • träaska för sprinkling på marken.

När kom det dags att föryngra blomman?

När diffenbachia växer snabbt och dess nedre löv faller och når sin maximala höjd, förlorar växten sitt attraktiva utseende. Stommen är utsträckt, bar och kan till och med börja svika. När detta händer måste du föryngra växterna.

Det här är ganska enkelt: du måste klippa av toppen och lägga den i en ode. När rotletterna bildas, sätt det i marken. På samma sätt kan du föröka blomman och med hjälp av stycken av stammen.

Regler för vård av Diffenbachia – video