semena korenjaMnogi tovornjaki kmetom letno kupujejo korenovke v vrtnarskih trgovinah. Toda ta semena se lahko goji sami.

Zbiranje semen je lahko le sortnih rastlin, semena hibridov ne prinašajo novih mikroorganizmov, tako da ne bo mogoče razviti hibridne sorte iz semen.

Priprava sadik

Pridelajte korenje na semenu spomladi, ko se korenine zelene listje pojavijo v koreninah. Ta koren je odrezana ena tretjina vrhov. Nato je ta del zasajen v loncu z drenažnimi luknjami in plodno zemljo. Za gojenje korenja je najbolj primerna peščena ilovica z visoko vsebnostjo nizke šote. Po zasaditvi dela korena v loncu je zemlja dobro zaliti. Po treh tednih bo korenček prinesel korenine, ki jih tvori grmičevje. Škarje z zaprtim koreninskim sistemom so dobro uveljavljene, takšne rastline so manj nagnjene k glivičnim boleznim. Končane sadike v odprtem prostoru v maju ali juniju.

Presajanje sadik v odprtem prostoru

Ko temperatura tal naraste od +10O podjetjuOd do +15O podjetjuS sadjanjem z zaprtim koreninskim sistemom presadimo v sončno mesto. Na mestu izkopa se izkoplje luknja 2 cm širša in globlje kot zemeljska kocka v loncu. V pristanišču morate narediti žaganje ali seno. Tako bo koreninski sistem korenja bo toplejši in bolj udoben, poleg tega pa bo vlaga trajala dlje. Zaradi prekomerne vlage se bodo vrhovi razvijali hitreje. Sredi poletja bo korenček vrgel puščice in do konca poletja bo zorila semena.

Odrežite stranski pedikel korenčka. Ne bodo imeli velikega števila semen in se zatekajo na hranila.

Po odstranitvi stranskih socvetij korenčkov dodajte organska gnojila v tla. Zahvaljujoč gnojilom bo vsako seme postalo polno, dobili boste kakovosten sadilni material.

Na ta način je mogoče pridobiti semena samo ene vrste korenčka, saj je med cvetenjem nevarnost prašenja dveh različnih sort zelo visoka.

Da bi dobili semena več sort korenja, so postelje z korenovkami opremljene na razdalji 100 m drug od drugega. Lahko tudi sadik sadik različnih sort korenja v ločenih rastlinjakih.

Related  Ayam: apa yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa ayam membawa telur pada musim sejuk?

Od vsake rastline lahko dobite od 50 do 100 semen, odvisno od vrste korenja. Proizvajalci tovarniških semen jih očistijo iz posušenih kalčkov. Domača semena ni mogoče očistiti, ampak samo posušiti.