patissonsPatissons na vrtnih posteljah niso tako pogosti prebivalci, kot so, na primer, bučke. In popolnoma zaman, ker ti lepi okrogli plodovi priporočajo, da jedo prehrano, še posebej so koristni za težave z želodcem in ledvicami. Patissons je mogoče kuhati za vsak okus – tako obara kot v pločevinkah za zimo.

Gojenje okrogle tykovku najpogosteje najlažji način – sajenje semen takoj na prostem. Ta postopek je preprost in spominja na sajenje bučk.

Kdaj in kje rastlin?

Ker se patissoni bojijo nizkih temperatur, ne smejo saditi semena do konca maja. V tem času ponavadi ni več nočne zmrzali in zemljišče se dobro ogreje.

Rastlinske postelje so nameščene na sončni parceli. V jeseni jih je treba kopati, z uvajanjem gnoja in mineralnih pripravkov (če je potrebno).

Kisla zemlja zahteva luženje z lesnim pepelom.

Priprava semen

Tako da se semena na postelji hitro dvignejo, morajo biti pripravljeni, to je kaliti. Za to:

 1. Sej noči v stimulansu rasti.
 2. Izperite s čisto vodo.
 3. Dno posode pokrijte s krpo ali plastjo gaze, zložene v več plasteh in položite semena na njej. Ni treba napolniti z vodo, samo preprosto potresemo obilno.
 4. Posodo pokrijte s pokrovom in postavite na toplo mesto s temperaturo zraka najmanj 20 stopinj Celzija.

V tem času je pomembno, da se semena neprestano navlažijo, tako da niso suha.

Kalitev omogoča ne samo pospeševanje kalitve semen, ampak tudi lajšanje ponovno setev, saj na ta način takoj vidite, katera semena so dobra. Če ne sproščajo z namakanjem, se na vrtu najverjetneje tudi ne dvignejo.

Kako pravilno sejati patissons?

Rastlinska semena v vrtinah opazujejo:

 • razdalja med njima je 40 cm;
 • globina zapiranja – 5 cm.

Boljše sajenje patissonov bo povzročilo razpad grmov.

V eni luknji postavite 2 semena, če sta oba dvignjena, šibkejša kalčka se odstrani. Ampak, če v naslednji luknji ni nobenega grebena, je dovoljeno pustiti dve poganjki.

Related  Kako narediti Tandoor z lastnimi rokami (video)

Če so padavine že zdavnaj odšle in tla so suha, so vodnjaki napolnjeni. Na vrhu postelje je mogoče pred filmom prekriti s filmom. V južnih regijah se skrivnost ponavadi ne izvaja.

Osnove skrbi

Skrb za paciente na postelji je zelo preprosta:

 1. Pred cvetenjem enkrat na teden, vodo grmovje s stoječe vode, in po njem pogostost zalivanje je treba podvojiti.
 2. Redno plevel plevela na posteljah.
 3. Namesto sprostitve je treba posaditev pokriti, sicer obstaja nevarnost udarca helikopterja in poškodbe korenin blizu površine tal.
 4. Dvakrat napolnite rastline z raztopino piščančjega gnojila (pred cvetenjem in ko plodovi začnejo dozirati).
 5. Med tvorbo plodov postavite deske pod bučo, tako da se ne gube (v primeru, ko plodovi ležijo na tleh).

Če so patissoni zrasli veliko listov, vendar ne želijo cvetati, je potrebno na vsaki grmici razrezati dva spodnja (stara) listja. Po enem tednu ponovite postopek.

Video o zasaditvi tkiva na prostem