fisk i dammen i landetMånga sommarboende drömmer om att bygga en damm i sin egen tomt. Färskvattenfisk, som karp och korsfisk karp, anpassar sig väl till nästan alla tillstånd.

Om du planerar att få denna opretentiösa fisk behöver du inte installera en luft- och vattenfilter i dammen. Balansera dammen ekosystemet, och sedan kommer karpen att multiplicera väl i den.

Framställning av en grop

Dammdiken kan inte grävas någonstans på platsen. Det finns villkor som du inte kan påverka.

Innan du installerar reservoaren, kontakta specialisterna: ta reda på djupet av grundvatten, marklagring och andra parametrar på din webbplats. Planera uppbyggnaden av behållaren och dra på deras rekommendationer.

Utgrävningens form bör göras rätt: rund eller rektangulär. Bildförhållandet är 1: 2 eller 1: 3. Dammar i denna form är lättare att rengöra från skräp och fallna löv. Var noga med att stärka framtida dammens banker så att vattnet inte tvättar dem. Annars, efter tre eller fyra år grindar dammen.

Det är önskvärt att gräva vinterkrukar för fisk med en bredd på minst 1,5 m. Deras djup beräknas beroende på dammens yta och antalet individer.

Köra fisk i dammen

Kör fisk i dammen omedelbart efter att ha fyllt i gropen med vatten är inte värt det. Ett ekosystem bör bildas i behållaren. Vänta tills slam bildas längst ner. Detta händer under hela året. Det är nödvändigt för en bekväm övervintring av fisk. Det är också nödvändigt att plantera växterna i dammen, som kommer att fungera som mat för fisken.

Om du vill starta fisk i år köper du årliga djur. De har ackumulerat ett fettlager och kan överleva en brist på foder. Två månader efter att dammen är fylld med vatten bildas underlägsna växter i dammen och därefter uppträder stora alger.

Kör inte mycket fisk till en liten damm. Bakterier har inte tid att bearbeta försörjningen hos ett stort antal boskap, så vattnet blir smutsigt. Fiskens immunitet kommer att minska. Ett stort antal individer kommer att dö.

Brist på syre på hösten och vintern

Fisk kan dödas på grund av brist på syre i dammen. Dess brist framstår under hösten, när lövverk från träd som växer på stranden faller i dammen. För att ruttna löven behöver du mycket syre. På grund av detta simmar fisken, det simmar närmare ytan.

Brist på syre har flera symtom:

  • Fisk simma i cirklar nära reservoarens yta;
  • det blir mycket trögt, enskilda individer kan fångas med sina nakna händer;
  • ögonen buler i fisken.

För att kompensera för brist på syre på hösten, ta bort bladen från dammen.

På vintern fryser dammen och syrgas tränger inte in i vattnet. För att klara av sin brist, gör hål i dammen.