frön och grönsaker av korianderCilantro avser årliga kryddiga smaksatta grönsaksgrödor. Den har en speciell smak som inte alla gillar, men i det kaukasiska köket är örten väldigt populär och läggs till i de flesta grönsaks-, fisk- och kötträtter.

Spicy gräs kan fortfarande hittas under andra namn, såsom koriander, bug, kishmets.

Blommar koriander i andra hälften av sommaren och fram till slutet av augusti och är en bra älskling, lockar till bia trädgården. När man odlar koriander är det värt att överväga att det behöver långsiktig belysning, och från plantering till skörden tar det i genomsnitt 45 dagar. Dessutom, med otillräcklig fuktighet, frigör koriander snabbt blomstarstänger.

Namnet på växten kommer från det grekiska ordet “kores”, vilket betyder “bug”. Kanske har korianderen fått det på grund av en speciell, inte mycket trevlig lukt, som producerar omogna frukter och en grön del av växten.

Särskilda egenskaper för att växa

Eftersom cilantrofrön har förmåga att groa även vid låga temperaturer (från 6 grader Celsius) är det möjligt att börja spika på det öppna marken på våren. Ofta tränar trädgårdsmästare plantering flera vågor, vilket gör intervall mellan dem på två veckor. Såning kan utföras till slutet av augusti.

Sova ganska stora korianderfrön i breda rader med ett avstånd på ca 40 cm mellan dem. Sötdjupet är 2-3 cm.

Unga skott är mycket frosthärdiga och tolererar enkelt återkommande vårfrost, även upp till 7 grader under noll. Men för att aktivt öka den värdefulla gröna massan av koriander kräver mer behagliga förhållanden – minst 22 grader av värme.

Koriander behöver också solen, så skumma områden för sin plantering passar inte – där buskarna sträcker sig och bildar inte frodig lövverk. Inte mindre viktigt är riklig vattning, det högsta behovet av koriander som kommer under blomningen.

Marken för odling måste vara bördig. Det är bra att plantera spicery efter baljväxter, gurkor, potatis eller kål.

Favorit sorter av trädgårdsmästare

Oftast odlas på tomterna sådana koriander:

  1. Venus. Det utmärks av tidig modning, som används i sallader. Höjden på busken är upp till 80 cm.
  2. picknick. Tidiga mogna små buskar är inte mer än 40 cm höga med ett stort antal stora löv. Ripens efter 35 dagar. Det skiljer sig från höga utbyten – från 1 kvm. m. område kan samlas 3 kg grönska.
  3. Av Borodino. Medium-mognande sort, klar för användning 45 dagar efter plantering. Höjden på buskarna är upp till 70 cm, utbytet är högt.

Att odla ett användbart kryddor av koriander – video