razmnoževanje aglaonem s potaknjenciEden najpreprostejših in najhitrejših načinov za širjenje aglaones je njihov potaknjenec. Najpogosteje se razmnoževanje rastlin izvaja vzporedno z njegovim “obrezovanjem”, to je, ko se poganjki na grmičevju prekinjajo, da spodbujajo izgled novih vej in dajejo aglaone čudovit videz.

Razmnoževanje z aglaone je lahko potaknjen skozi celo leto, vendar pa se potaknjenci hitro spustijo spomladi.

Nova rastlina od potaknjencev dobite na dva načina:

  • z uporabo konic poganjkov;
  • s steblom samim.

Če morate hitro dobiti novo rastlino, je bolje uporabiti vrhove – koreninijo hitreje kot steblo.

Korenine apikalnih poganjkov

Odrežite mlade vrhove, pustite višino na 10 cm, in jih ponoči na papir, da se posuši. Korenine lahko korenite na dva načina:

  • dajanje v posodo stoječe vode;
  • takoj posadili v majhnem loncu hranljive zemlje.

V primeru koreninjenja v tleh je treba svoje liste povezati v snop, da se upočasni izhlapevanje vlage. Poleg tega je treba rastlini zagotoviti toplogredne razmere – pokriti z obloženo steklenico ali postaviti lonec v embalažo.

Ko se vrh vrne in sproži sproščanje mladih poganjkov, se zatočišče odstrani in sčasoma se rastlina prenese v trajni lonec.

Stebla kaplja

Bared poganjki, ki so ostali po obrezovanju rastline – odličen material za razmnoževanje Aglaonime, ker imajo veliko spalnih brstov. Da bi stimulirali bujenje, je treba rezilo vrezati v potaknjenke dolžine 5 do 10 cm. Potem so postavljeni na izbiro:

  • v kozarcu z vodo, ki daje potaknjencem pokončni položaj;
  • takoj v lonec s hranilnimi tlemi, polaganje peclja ležeče in malo škropljenje na tleh.

Vsi deli morajo biti v prahu z ogljem in suhi.

Na steblu bodo korenine hkrati tvorile in sproščale mlade poganjke. Če položite potaknjence v tla, bodo mlade vejice vzklonile na samem dnu zemlje.

Če na kosu stebla obstane lista, bo korenina hitrejša.

Vrezani potaknjenci v vodi so posajeni v substrat hranila, po eno za vsak potaknjenec v vsakem loncu, in postavljen na okensko polico z dobro, vendar razpršeno razsvetljavo. Prvo pretovarjanje mladih rastlin je treba opraviti ne prej, kot ko bodo korenine tkale kopel zemlje.

Kako razširiti potaknjence na aglaoneam – video