spridning av hippeastrumHyppeastrum är en lökplanta. Många växer hemma, som en blomma i rummet. Det finns mer än 200 sorter av gippeastrum. Det finns rosa, röda, vita och gula blommor med olika mönster. Denna varierande färgning gör hippeastrum till en utmärkt dekoration för ett växthus eller en öppen blomsterträdgård i trädgården. Lampan av denna blomma är dyr, så trädgårdsmästare multiplicerar gippeastrum självständigt genom att dela upp glödlampan.

Hippeastrum reproduktionstid

Hippeastrums glödlampa tål inte starka frostar, så det måste utgrävas för vinterlagring hemma. Vid denna tidpunkt kan lampan förökas. På vintern kommer det att vara i en kruka, i ett varmt rum, och nästa vår kan hippeastrumet planteras på det öppna marken.

Om du förökar glödlampan på vintern, kommer det inte att vara viloläge, och hippeastrum blommar inte under det första året efter planteringen.

Juvenillökar transplanteras till det öppna marken på våren och kalium- och fosforgödselmedel införs i jorden. På vintern lagras de unga glödlamporna igen för lagring. På våren, för andra året, är de önskvärda att planteras i separata behållare, så att glödlamporna inte är benägna att svampsjukdomar. Hippeastrum kommer att blomma i krukor.

Uppdelning av hippeastrums glödlampa

Hippeastrum, som alla bulbous växter, multipliceras genom att dela moderbuljan i delar. För att få från en anläggning till 30 juvenilampor behöver du:

  • Ta bort det övre lagret av jorden till hälften av glödlampan;
  • ta bort alla peduncles och löv av hippeastrum;
  • rengör hippeastrumet från det övre lagret av skalen, ta sig till lampans huvuddel;
  • gör på glödlampan i tvärsnitt med en vass kniv till marknivå;
  • Sätt in pinnarna i snittet så att glödlampan inte växer ihop och placera växten på solfönstret.
  • att se efter en lök, som för en vanlig blomma. Ingen speciell vattning eller gödning behövs.

Två veckor efter separeringen av glödlampan i delar kommer den igen att täcka med en skål. På en månad börjar han bilda barn. Från en vuxenväxt kan du få upp till 30 unglönslökar, som är separerade från förälderblomman och planterade i öppen mark på våren som fristående växter.

På moderplantan bör juvenilampor vara minst en månad. Under denna tid kommer de att öka i diameter till 3 cm och det blir lättare att överföra facket och transplantera. Växter juvenilampor bättre i mitten av maj, när hotet mot frost passerar. För bättre spiring behandlas de med en svagt rosa lösning av kaliumpermanganat.