kekwa bunga besarChrysanthemums berbunga besar adalah tumbuh-tumbuhan penyayang panas. Mereka berjaya ditanam di negara-negara selatan. Di Jepun, perayaan tahunan chrysanthemum berbunga besar berlaku. Di Rusia, bunga ini tidak terlalu biasa kerana iklim sejuk. Sebab lain adalah teknologi penanaman yang rumit. Tukang kebun membeli bibit krisan bunga besar, menanamnya, dan anak benih memberikan tembakan hijau yang kuat, dan pada tanaman berbunga tidak mempunyai kekuatan. Pada awal Mei, perlu menghapuskan semua pertumbuhan muda supaya krisan boleh mengambil nutrien untuk membentuk tunas. Memandangkan ia tidak pelik, putaran pertama perlu dipotong, jadi anda mengaktifkan mekanisme perlindungan kekwa, dan ia akan mula mengarahkan nutrien ke tunas lain. Anda perlu memilih yang terbesar dari mereka, dan selebihnya – untuk memadam.

Penyimpanan kekwa

Kerana iklim sejuk, krisan tidak boleh mekar sebelum bermulanya fros. Dalam kes ini, semak perlu digali dan dipindahkan ke dalam periuk. Untuk melambatkan pembungaan kekwa, bilik di mana bunga disimpan harus disimpan pada suhu 5MengenaiC. Pada suhu ini putik tidak akan membekukan, tetapi ia tidak akan larut.

Semasa tempoh penyimpanan di ruang bawah tanah, krisan tidak boleh disiram secara kategori. Jika anda takut tumbuhan akan kering, letakkan sedikit salji di atas tanah. Di dalam bilik sejuk, ia akan secara beransur-ansur meleleh dan akan melembabkan tanah, semak krisan tidak akan rosak.

Selepas hujung beku, musim bunga akan datang, kekwa ditransplantasikan dari periuk ke lokasi asalnya. Sebelum ini, baja magnesium yang mengandungi dan kalium diperkenalkan ke dalam tanah. Chrysanthemums dalam tempoh berbunga dirawat dengan racun serangga.

Kenapa tidak bunga berbunga besar berbunga?

Selepas usia tiga tahun, kekwa-kekwa mekar lebih buruk. Tiada penjelasan yang jelas mengenai perkara ini.

Sesetengah ahli botani mengatakan bahawa semak krisan cepat tumbuh lama. Dalam akarnya, sengatan berkumpul, dan sistem akar tidak dapat lagi menyediakan bahagian tanah yang besar dengan nutrien yang mencukupi.

Orang lain percaya bahawa krisan merembeskan racun semulajadi, kerana tanaman lain tidak tumbuh di sebelahnya. Walau bagaimanapun, dia sendiri mengalami kelebihan dari bahan beracun ini. Oleh itu, ia melepaskan pucuk radikal baru dan, dengan itu, bergerak ke lokasi baru. Untuk memindahkan tumbuhan menghabiskan banyak tenaga, dan memaksa untuk berbunga berlimpah dalam kekwa tidak kekal.

Oleh itu, setiap 2-3 tahun belukar bunga krisan besar perlu dibahagikan. Kilang baru tumbuh dengan baik dan bunga dengan bunga besar yang indah.