persediaan bunga raya untuk musim sejukBunga raya Syria adalah tumbuhan tahan tahan fros. Ia boleh ditanam di kawasan di mana suhu udara jatuh ke -20 pada musim sejukMengenaiC, tetapi untuk bunga raya taman ini perlu mewujudkan keadaan yang selesa:

  • pilih tempat duduk yang betul;
  • kerap melakukan pemangkasan dan pakaian;
  • mulsa tanah di dekat belukar pada musim gugur.

Di kawasan selatan, di mana suhu udara tidak jatuh di bawah -15MengenaiDengan musim sejuk, tidak perlu melakukan apa-apa aktiviti.

Memilih tempat duduk yang betul

Agar bunga raya Syria berkembang pesat, ia mesti ditanam di tempat yang diterangi dengan baik oleh matahari. Cahaya matahari langsung harus jatuh pada bunga raya selama 10 jam sehari. Sistem akar pokok bunga semacam Syrian akan bertolak ansur dengan beku musim sejuk jika tanah telah menghangatkan dengan baik pada musim panas.

Terlalu dekat lokasi air bawah tanah ke permukaan tanah atau genangan air berterusan yang menjejaskan rintangan fros dari bunga raya Syria. Oleh itu, kilang taman ini ditanam di bukit buatan atau bukit-bukau gunung berapi. Untuk menghalang kelembapan dan juga melindungi bunga raya dari angin utara yang sejuk, berhampirannya ditanam semak kecil dengan sistem akar kuat.

Jika pokok belukar yang lain tidak ditanam dekat bunga raya Syria, maka tumbuhan muda mesti digali untuk musim sejuk. Bunga raya dipindahkan ke dalam periuk dan dipindahkan ke bilik yang hangat. Jika bunga raya ditutup oleh semak lain, maka pada musim gugur ia tidak dapat digali, tetapi hanya mendung.

Mulching

Pada musim luruh, bunga raya Syrian dipulihkan dengan perlite taman. Bahan ini juga menangguhkan spora kulat, dan semak-semak akan kurang terdedah kepada penyakit berbahaya. Sebelum mulsa, perlu melonggarkan tanah untuk memastikan akses udara kepada akar. Untuk mulsa, kotoran lembu yang rusak juga boleh digunakan.

Pemangkasan

Sebelum hibernate bunga raya dengan agrofiber, perlu memotongnya. Setiap tangkapan dipotong hingga 10 cm. Keluarkan semua kotak benih. Ranting sisi dicucuk sehingga pada musim bunga taman bunga raya akan membentuk pertumbuhan baru. Pada tahun berikutnya, pertumbuhan akan menguatkan dan membuang tunas bunga.

Jangan mengelirukan pemangkasan podzimnuyu persediaan dengan pembentukan mahkota bunga raya.

Pemangkasan rumit kembang raya dilakukan pada musim panas. Jangan membentuk belukar pada awal musim luruh, agar tidak melemahkannya sebelum pembekuan. Untuk bunga raya musim sejuk yang lebih mudah, tambah fosforus atau baja mineral kompleks ke tanah.