percambahan hippeastrumHyppeastrum adalah tumbuhan bawang. Ramai orang membesar di rumah, seperti bunga di dalam bilik. Terdapat lebih daripada 200 jenis gippeastrum. Terdapat bunga merah jambu, merah, putih dan kuning dengan corak yang berbeza. Pewarna yang berbeza ini menjadikan hippeastrum hiasan yang sangat baik untuk rumah hijau atau taman bunga terbuka di taman. Mentol bunga ini mahal, jadi tukang kebun melipat gippeastrum secara berasingan dengan membahagikan mentol.

Masa pembiakan Hippeastrum

Mentol hippeastrum tidak bertolak ansur dengan frosts yang kuat, jadi ia harus digali untuk penyimpanan musim sejuk di rumah. Pada masa ini, mentol boleh disebarkan. Pada musim sejuk, ia akan berada dalam periuk, di dalam bilik panas, dan musim bunga seterusnya, hippeastrum boleh ditanam di tanah terbuka.

Sekiranya anda menyebarkan mentol pada musim sejuk, ia tidak akan mempunyai tempoh rehat, dan hippeastrum tidak akan berbunga pada tahun pertama selepas penanaman.

Mentaf remaja ditransplantasikan ke dalam tanah terbuka pada musim bunga dan baja dan baja fosforus diperkenalkan ke dalam tanah. Pada musim sejuk, mentol muda sekali lagi disimpan untuk penyimpanan. Pada musim bunga, untuk tahun kedua, mereka wajar ditanam dalam bekas berasingan, supaya mentol tidak terdedah kepada penyakit kulat. Hippeastrum akan kembang dalam periuk.

Bahagian mentol hippeastrum

Hippeastrum, seperti semua tumbuhan bulbous, didarab dengan membahagikan mentol ibu ke bahagian-bahagian. Untuk mendapatkan dari satu tumbuhan hingga 30 bola remaja juvana anda perlu:

  • keluarkan lapisan atas tanah kepada separuh mentol;
  • keluarkan semua peduncle dan daun hippeastrum;
  • bersih hippeastrum dari lapisan atas sekam, sampai ke badan utama mentol;
  • membuat bulu salib melintang dengan pisau tajam ke aras tanah;
  • masukkan batang ke dalam incisions supaya mentol tidak tumbuh bersama, dan letakkan tumbuhan di ambang jendela yang cerah;
  • untuk menjaga bawang, seperti bunga biasa. Tidak perlu penyiraman atau penyuburan khas.

Dua minggu selepas pemisahan mentol ke dalam bahagian, ia akan sekali lagi ditutup dengan sekam. Dalam sebulan dia akan mula membentuk anak-anak. Dari satu tumbuhan dewasa, anda boleh mendapatkan sehingga 30 anak muda mentol, yang dipisahkan dari bunga induk dan ditanam di tanah terbuka pada musim bunga, sebagai tanaman bebas.

Pada pokok tumbuhan juvana ibu harus tinggal sekurang-kurangnya sebulan. Pada masa ini mereka akan meningkatkan diameter kepada 3 cm dan akan lebih mudah untuk memindahkan petak dan pemindahan. Mentol tumbuhan remaja lebih baik pada pertengahan Mei, apabila ancaman fros pas. Untuk percambahan yang lebih baik, mereka dirawat dengan penyelesaian sedikit kalium permanganat kalium.