buah ara Crimean hitamAntara spesies yang paling popular ara adalah gred mencatatkan bernilai Crimean Hitam. Dalam iklim panas selatan ia dijumpai dalam bidang terbuka di Crimea, di kawasan iklim sejuk ditanam dengan kehadiran wajib tempat perlindungan untuk musim sejuk, atau dalam rumah hijau.

Tanah air kelasnya dianggap Perancis, di mana ia berasal dari nama-nama Ungu dari Bordeaux atau Moisson.

Penerangan spesies

Muasson ara ditanam kebanyakannya dalam bentuk sebuah belukar, walaupun sifat ketinggian tumbuhan cukup baik dan boleh mencapai 3 m. Variety merujuk kepada samoplodnye dan berbuah pertengahan dua kali sepanjang musim ini. Dicirikan oleh rasa manis dengan keasidan sedikit dan aroma yang kuat.

Oleh kerana varieti itu tidak memerlukan pendebungaan, ia dapat ditanam dengan baik sebagai pembantu rumah.

Tanaman pertama boleh dituai pada bulan Julai, ia adalah yang terbesar – berat satu buah-buahan adalah ’80 buah ara sendiri mempunyai bentuk pir simetri, kulit dicat dengan warna biru gelap dengan warna ungu. Di dalam bersalah kelihatan daging merah jambu gelap.

Sejak gelombang kedua pada awal September, buah-buahan kecil lebih matang seberat sehingga 40, mereka adalah sedikit berbeza daripada tuaian pertama, dan lebih selaras dengan nama pelbagai: sedikit memanjang bentuk pir, kulit dicat ungu (hampir hitam) warna gelap, dan daging – kaya merah .

Buah-buahan buah aroma yang manis dan harum adalah sesuai untuk persiapan musim sejuk dalam bentuk jem atau buah kering.

Kepastian pertumbuhan

Jeruk hitam Crimean lebih suka tempat yang cerah dan penyiraman berlimpah.

Jika belukar tidak mempunyai cukup cahaya, kulit pada buah tidak akan tepu gelap, tetapi dengan kuning.

Ia perlu memberi perhatian khusus kepada buah pemangkasan. Variasi ini sangat responsif terhadap potongan rambut dan mudah dibentuk, yang memungkinkan untuk mendapatkan belukar yang kompak dan mudah dijaga. Untuk melakukan ini, anda perlukan:

  • Pada musim bunga, cucuk bahagian atas batang utama;
  • apabila membentuk pucuk sisi, mereka juga mencubit;
  • cawangan terlalu lama perlu dipendekkan dari semasa ke semasa.

Related  Uporaba šote v vrtnarstvu

Pelbagai ini tidak terlalu wintery, dan oleh itu apabila menanam di taman memerlukan perlindungan yang baik. Melakukan ini akan lebih mudah jika anda membuat rajah dalam bentuk semak pendek dan pudar, sambil menanam benih pada sudut.

Tuai buah ara Crimean hitam – video