gippeastrum kod kućeHippeastrum kod kuće raste kao zeleni cvijet. Ova biljka lijepo cvjeta na prozoru. Poput svih vrsta biljaka, hippeastrum provodi na cvatu snage akumulirane tijekom razdoblja odmora. Ovo razdoblje događa se u jesen ili zimi, ovisno o vrsti cvijeta. Kako bi biljka cvjetala, tijekom razdoblja odmora zalijevanje se smanjuje, fosfor i gnojiva koja sadrže kalij uvede u tlo, a gippeastrum se također transplantira u prostrani lonac.

Zimi, dušična gnojiva se ne mogu nanositi na tlo jer hippeastrum ne ulazi u razdoblje odmora. On će nastaviti aktivnu vegetaciju. Novi cvjetni stabljici i listovi brzo će potrošiti cijelu količinu hranjivih tvari nakupljenih u žarulju. U dvije sezone biljka će nestati i umrijeti.

Kako staviti biljku u stanje odmora

Sredinom rujna – početkom listopada hippeastrum treba ući u razdoblje odmora, koje će trajati oko dva mjeseca. Zelena masa biljke postupno će nestati. Ako se to ne dogodi, zeleno lišće treba dvaput presavijati i pričvrstiti. Ulazak hranjivih tvari na njih će se smanjiti, a zračni dio cvijeta će se nestajati. Lonac s hippeastrumom treba ukloniti s prozorskog krila i staviti duboko u sobu kako bi zaustavio vegetativni proces.

Hippeastrum će se vrlo brzo oporaviti i oblikovati nove pedunke ako je transplantiran u veći lonac pun plodnog tla i oplodjen fosfornim i kalijskim gnojivima.

Uvođenje hippeastruma u razdoblju aktivne vegetacije

Od stanja odmora, hippeastrum izlazi početkom ožujka. U ovom trenutku dolazi do razdoblja aktivne vegetacije, a biljka treba obilno zalijevanje i gnojidbu. To je naznačeno s tri faktora:

  • brzi rast novih pedunki;
  • smanjenje promjera žarulje;
  • sušenja tla i pojave brtvila na njemu.

Tijekom aktivnog vegetacijskog razdoblja, cvijet se ulijeva u paletu, kako bi se izbjeglo truljenje žarulje. Navodnjavanje se obavlja svaka tri dana. Jednom tjedno, na tlu se nanosi jedna čajna žličica kompleksnih mineralnih i dušičnih gnojiva. Kako bi se ubrzao cvatnju, trećinu žličice superfosfata može se dodati u tlo, a ona se uvodi u čvrsti oblik svaka dva tjedna.

Cvijet će oblikovati tri pedunke na kojima će biti pupoljci. Tijekom cvatnje, nije potrebno hraniti hipperastrum.