petunia sphericalDalam apa yang hanya tidak berkembang petani bunga petani-amatur: ini adalah periuk tinggi di atas pendirian, dan menggantung pasu, belum lagi pasu biasa atau katil sederhana. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang suka idea-idea yang luar biasa, terdapat cara lain untuk menanam tumbuhan. Ini adalah bebola bulat khas di mana bibit ditanam. Apabila bunga tumbuh, mereka benar-benar mengasah pangkalan. Nampaknya bola berkilauan tergantung di depan mata anda.

Pakar berpengalaman tahu rahsia cara membuat keindahan itu dengan betul, dan untuk pemula ia akan berguna untuk mengenali kelas induk yang digariskan dalam artikel.

Apa yang boleh anda buat dari mangkuk periuk?

Untuk membina struktur yang sesuai, anda memerlukan 2 panci pancarongga dengan kerangka kerja terbuka dalam bentuk hemisfera. Daripada vas, mereka memasukkan serat kelapa khas di sekitar bingkai. Kelapa boleh dibuang segera – ia tidak diperlukan.

Untuk pembentukan bola, disyorkan untuk menggunakan Petunia Spherica F1 warna yang berbeza.

Arahan langkah demi langkah

Tindakan berikut adalah seperti berikut:

  1. Dalam salah satu hemisfera, hapus beberapa segmen di tengah.
  2. Di kedua-dua bahagian, gunakan pelekat berwarna untuk menandakan tempat untuk penanaman petunia.
  3. Letakkan beg plastik besar untuk sampah ke dalam hemisfera keseluruhan, dan isikan dengan substrat nutrien. Lay tanah di lapisan, pelembab setiap lapisan.
  4. Setakat pengisian periuk bunga mengisi lubang-lubang di dalam bungkusan, di hadapan tanda-tanda yang telah ditandakan. Tidak perlu membuatnya terlalu besar, kalau tidak, bunga hanya akan jatuh dari periuk.
  5. Dalam setiap lubang, tanamkan petunia, memasukkan semak belukar bersama-sama dengan benjolan tanah. Lakukan lebih baik di luar periuk, perlahan-lahan menolak sistem akar ke dalam, supaya tidak memecahkan tumbuhan.
  6. Dalam satu hemisfera sudah cukup untuk mengatur dua baris petunias. Selepas mendaratkan baris pertama, isi tanah, letakkannya dan padatkannya.
  7. Dalam botol plastik 1.5 liter potong bahagian bawah dan buat lubang kecil di seluruh botol. Ini akan menjadi sistem pengairan yang dipanggil. Ia mestilah dipasang di tengah hemisfera bawah, mendalam ke dalam tanah dengan leher ke bawah sehingga apabila separuh kedua periuk ditutup, bahagian atas botol bertentangan dengan lubang dengan segmen yang dibuang.
  8. Isikan pakej dengan tanah ke ketinggian botol, membungkusnya di tangan anda dan memberikannya bentuk separa bulatan. Tutup dengan hemisfera kedua dan hubungkan kedua-dua bahagian dengan senarai plastik.
  9. Letakkan tanah melalui lubang di dalam bingkai. Loji di bahagian atas mangkuk petunia mengikut tanda yang terdedah. Sekiranya perlu, tumbuh-tumbuhan boleh ditambah lagi.

Selesai bola itu digantung di tempat tetap, menggunakan rantai dan cangkuk yang dilekatkan pada pot bunga gantung.

Bola loket petunias dengan tangan anda sendiri – video