naranče i mandarinaAgrumi su omiljena poslastica za odrasle i djecu. Posebno popularna su naranče i mandarine u zimi, kada su drugi prirodni plodovi svježe nisu dostupne (uvezen, naravno, ne računaju). U pravilu, djeca vole mandarine – oni obično imaju sladak okus, štoviše, jasno mandarina kore može biti i bez pomoći roditelja. Međutim, naranče i mnogo navijača zahvaljujući sočan i ukusan mesa.

Poznato je da oba mandarina i naranče sadrže mnogo elemenata u tragovima. Mnogi se sigurno pitaju koji je od ovih agruma korisniji. I to sve ovisi na kojoj strani sat, drugim riječima, blagotvorni učinci voća može se procijeniti prevalenciju određenog vitamina u svom sastavu.

Tko je bogatiji vitaminu A?

Narančasta citrusa guliti boja je izravan dokaz da su oba sadrže beta-karotena, koji ljudsko tijelo pretvara u vitamin A. Taj element je odgovoran za proizvodnju pravu količinu kolagena, koji je pak, čini kožu podatnom i elastičnom. Osim toga, vrlo je potrebno za viziju.

Prema količini vitamina A, mandarin je koristan od naranče više od 2,5 puta.

Tko ima više vitamina C?

Vitamin C nije manje koristan za tijelo nego vitamin A jer je:

  • daje elastičnost krvnih žila;
  • zbog antioksidativnih svojstava zadržava integritet i ne oštetiti unutrašnje stijenke krvnih žila, što je prevencija ateroskleroze.

Prema količini vitamina C, narančasta je dvostruko brža od mandarina.

U kojem su citrusi grubo vlakna?

Tijekom pripreme naranče ili mandarine sok je puno otpada. Oni su skladište dijetalnih vlakana. Oni nisu probavljaju u tijelu, ali ovo je velika prednost grubih vlakana. Nakon što se u crijevu, gdje su nabubri i izlaz iz svih toksina, pročišćava ga.

Naranča ima 2,5 puta više grubih vlakana od mandarina.

Ukratko, može se istaknuti da je bitka plodova u pravednosti osvojila narančastu boju. Ima više vitamina C i grubih vlakana. No, mandarin je koristan za nedostatak vitamina A.

Related  Как вырастить на одной яблоне несколько сортов

Što je korisnije: narančasto ili mandarinski – video