cendawan di dalam hutanCendawan tumbuh di hutan luruh. Mycelium berkembang di batang pokok. Apa orang yang digunakan untuk memanggil kulat, sebenarnya – badan buahnya. Kulat itu sendiri adalah di bawah tanah, pada kedalaman lebih dari 20 cm. Ini adalah pusat dari miselium. Ia kelihatan seperti ubi kentang, tetapi ia terasa lembut untuk menyentuh. Warna pusat miselium bergantung kepada pelbagai kulat. Truffle putih mempunyai cendawan berwarna krim, cendawan mempunyai cendawan coklat.

Dari pusat mycelium daun mycelium – filamen yang memanjang hingga ke jarak 30 cm. Kawasan mycelium dewasa adalah 10 cm2 sehingga 15 cm2 bergantung pada jenis kulat.

Bentuk kulat membentuk spora yang matang dalam masa satu bulan setengah selepas penampilan bahagian udara kulat.

Anda boleh mengumpul cendawan dalam beberapa cara. Sesetengah pemetik cendawan memotong badan buah dengan pisau, yang lain – memutarnya dari tanah sepenuhnya. Dalam bahasa Rusia terdapat ungkapan yang stabil “untuk memecahkan cendawan”. Ia muncul kerana pada abad ke-16 orang berkumpul cendawan, memecahkannya secara manual.

Menurut kepercayaan popular ia dianggap sebagai bentuk yang tidak baik untuk mengambil semua cendawan keluar dari hutan, kononnya ini akan membawa kegagalan, dan pada kenaikan seterusnya ke dalam hutan, pemetik cendawan hanya akan mencari cendawan beracun.

Memotong cendawan

Penyokong pemutih cendawan berhujah bahawa mustahil untuk memutar badan buah dari tanah. Kemudian benih miselium rosak, dan akan terdapat sedikit kulat di glade itu. Malah, kerosakan kepada miselium juga memberi manfaat kepada manusia. Jika benang rosak, pusat miselium mencetuskan reaksi pelindung dan membentuk lebih banyak badan berbuah dengan spora.

Cendawan lebih banyak di tempat kerja buatan manusia:

  • Parit api digali;
  • tanah longgar;
  • pembalakan dijalankan.

Selepas memotong, sehingga separuh daripada batang buah boleh kekal di dalam tanah, yang akhirnya akan reput.

Kumpulkan cendawan yang boleh dimakan di jalan-jalan yang sibuk, di mana kereta tidak boleh pergi. Badan buah menyerap gas ekzos dengan sangat baik, jadi anda pasti diracuni oleh cendawan sedemikian.

Buah badan berpusing

Pemetik cendawan lain, percaya bahawa kerana pembinasaan, miselium boleh dijangkiti bakteria patogen dan acuan berbahaya. Ini adalah salah faham. Kebanyakan kulat itu rosak sepenuhnya, tetapi tahun depan miselium membentuk sebilangan besar badan buah-buahan yang selamat untuk manusia.

Kumpulkan cendawan yang anda suka. Walau apa pun, anda tidak menyakiti miselium. Ia perlu memotong hanya cendawan beracun, supaya miselium mereka tidak mencetuskan reaksi pelindung dan tidak tumbuh. Badan berbuah kulat beracun dibakar selepas pengumpulan.