Tumbuh kering sangat sihat. Dalam perubatan rakyat, teh dihasilkan dari itu, yang mempunyai kesan sedatif, dan juga membantu menghilangkan batu dari buah pinggang dan pundi kencing. Jika anda menggunakan kemangi kering bersama kacang merah atau kacang, maka tubuh menghasilkan sejumlah besar hormon kebahagiaan dan merangsang pemulihan sel-sel saraf.

Jika anda menambah kemangi kering dalam air suam, ia boleh digunakan semasa membilas mulut anda. Merebus kemangi seperti ini mempunyai tindakan analgesik dan regangan, yang membantu dalam merawat ulser dan luka dalam rongga mulut. Penyelesaian yang hangat berfungsi dengan baik untuk sakit tekak, dan jika anda merendam tisu dan melekatkannya ke sendi, ia akan melegakan keradangan dan kesakitan. Kusil kering digunakan dalam aromaterapi dalam rawatan asma dan tuberkulosis.

Di Jepun, China dan India, kemangi kering digunakan dalam penyediaan topeng untuk muka dan tangan, serta untuk rawatan penyakit kulit, kerana rempah ini mengandungi bahan antikulat.

Dalam memasak, kemangi kering digunakan sebagai perasa, ia ditambah kepada sos untuk daging dan perban untuk salad. Rempah ini sangat wangi, jadi ia ditambah kepada adunan pai, serta perapian untuk ikan jeruk. Bubur kering terdapat di hampir semua hidangan masakan Itali. Perasa ini mempunyai aplikasi yang luas dalam masakan Perancis, Inggeris dan Yunani.

Penyediaan basil kering

Bubur kering boleh disediakan di rumah. Untuk melakukan ini, tanaman yang dituai perlu dibasuh dengan baik, maka daun dipisahkan dari batang. Batang mengisar dan letakkan di dalam pengering elektrik.

Daun tidak boleh menjadi tanah, jika tidak, semua minyak pati akan hilang semasa pengeringan. Daun lebih kering sepenuhnya dan mengisar segera sebelum digunakan.

Basil dikeringkan pada suhu 36MengenaiC – 45MengenaiC. Daun akan siap untuk disimpan dalam 10-12 jam, dan batang mesti dibiarkan di dalam pengering selama dua hari. Setengah jam sebelum akhir pengeringan anda boleh menetapkan suhu maksimum yang menyokong pengering anda. Jika anda menetapkan suhu maksimum dari awal, maka batang basil akan terbakar. Selepas pengeringan, seluruh daun selasih boleh disimpan dalam keadaan bilik sehingga tujuh tahun, dan mereka tidak akan kehilangan kualiti rasa mereka. Jika daun dihancurkan sebelum penyimpanan, mereka akan kehilangan harta benda selepas dua minggu.