lembu susuLadang tenusu adalah perniagaan yang menguntungkan. Jika anda memilih baka lembu tenusu dan menggunakan asas makanan yang baik, anda boleh meningkatkan hasil susu hingga 40 liter susu sehari. Keturunan baka yang paling menjanjikan untuk Rusia adalah:

  • Aishirskaya;
  • Jersi;
  • Holstein.

Haiwan baka ini mempunyai potensi genetik tinggi. Setiap baka mempunyai ciri-ciri sendiri.

Aishirian baka lembu

Biji sapi Aishirian mempunyai kandungan lemak rendah susu (sehingga 3%). Susu sedemikian sesuai untuk pengeluaran keju dan pemisahan kotej. Aishirian lembu mencapai 450 kg. Pertumbuhan lembu kira-kira 125 cm. Warna lembu itu berwarna putih dengan bintik coklat.

Kelebihan baka boleh dikaitkan dengan penyesuaian pantas terhadap keadaan baru tahanan. Lembu betina Aishirian adalah aktif dan dapat melakukan perjalanan jauh, sehingga mereka sangat ideal untuk penyelenggaraan padang rumput atau padang rumput.

Lembu boleh disemai tanpa kehilangan susu dalam tempoh dua tahun. Hotel ini mudah berlalu, dan tempoh pemulihan selepas bersalin agak kecil. Dengan program makan yang betul, ia adalah 1.5 bulan.

Baka lembu jantan

Biji lembu Jersey memberi susu dengan peratusan tinggi lemak. Pemegang rekod baka ini membawa susu dengan kandungan lemak sebanyak 8%. Kandungan lemak purata susu adalah 5%. Penunjuk ini boleh ditingkatkan atau dikurangkan dengan mengawal asas makanan.

Lebih banyak kandungan lemak susu, kurang hasil susunya. Meningkatkan jumlah susu akan membantu kentang mentah dan wortel. Lebih daripada 5 kg kentang tidak boleh ditambah kepada makanan kompaun. Kandungan tinggi kanji menyumbat saluran susu, yang mengurangkan hasil susu.

Wortel boleh ditambah untuk memberi makan kepada 8 kg. Aditif sedemikian akan mengubah warna susu menjadi kuning yang indah. Susu dan krim akan berubah menjadi putih lagi ke tengah-tengah laktasi.

Lembu Jersey diliputi pada usia 1.5 tahun. Anak lembu ditahan sehingga empat bulan.

Related  Leren om paddenstoelen correct te verzamelen zonder de natuur te moeten opofferen

Lembu baka Holstein

Di Rusia tidak ada baka lembu Holstein tulen. Lembu pedigree dibeli hanya oleh ladang-ladang yang terlibat dalam ternakan industri. Di ladang persendirian, salib antara lembu Holstein dan baka lain dibiakkan.

Biji sapi Holstein mempunyai kandungan susu yang tinggi. Untuk sehari, anda boleh mendapat sehingga 40 liter susu. Tempoh laktasi pada haiwan adalah 305 hari.