begonia begoniaUntuk menjaga begonia yang indah sehingga musim depan, adalah perlu untuk mengaturkan tempoh istirahat dengan betul. Dalam kebanyakan kes, dengan kemunculan musim panas dan permulaan cuaca panas, penanam bunga cuba mengambil tanaman mereka ke udara terbuka. Malah begonias hidup dalam keadaan bilik, di jalan berasa lebih baik. Mereka secara aktif mendapat jisim hijau, membentuk tunas dan tunas baru.

Bahaya utama yang menanti bunga dengan permulaan musim luruh – fros pertama. Daun begonia rapuh halus mengandungi banyak air, jadi mereka bertindak balas secara sensitif bahkan hingga jatuh suhu 0 darjah.

Bagaimana untuk mempersiapkan begonia untuk penyimpanan?

Dalam menjangkakan cuaca sejuk, periuk dengan tumbuhan dari jalan mesti dipindahkan ke bilik. Kini sudah tiba masanya untuk mempersiapkannya untuk berehat, dan ini bermakna penyiraman perlu dipotong. Pada dasarnya, penyiraman belukar kurang cenderung untuk bermula semasa masih di udara terbuka, dan apabila bunga “bergerak” ke dalam rumah – tanah tidak perlu dibasahkan sama sekali. Lagipun, ubi mesti dapat kering sebelum penyimpanan.

Di mana untuk menjaga begonia?

Sekiranya mungkin, tumbuhan boleh ditinggalkan di periuk untuk musim sejuk. Sebelum ini, semua pucuk perlu dipotong. Pot diletakkan di dalam bilik kering dengan suhu udara positif yang stabil, contohnya di ruangan bawah tanah.

Apabila menyimpan begonia dalam periuk, jangan air.

Dalam ketiadaan ubi bawah tanah harus disimpan di dalam peti sejuk di rak bawah.

Menyediakan ubi

Sebelum mendepositkan penyimpanan, begonia perlu dikeluarkan dari periuk dan dibebaskan dari substrat. Kemudian pegang acara sedemikian:

  • memotong tunas umbi;
  • Menggunakan gunting untuk memotong akar;
  • biarkan ubi supaya kepingan itu dikeringkan dengan baik.

Dalam bungkusan, letakkan gambut dan letakkan begonia begonia. Daripada gambut, ia juga baik untuk menggunakan sphagnum lumut.

Related  Cara menanam bunga raya Syria di kediaman musim panas

Apa yang perlu dilakukan dengan keratan yang tinggal?

Pucuk yang masih kekal selepas menanam tumbuhan itu, tidak semestinya membuang, terutama jika ia adalah pelbagai yang jarang dan indah. Mereka boleh digunakan untuk menyebarkan bunga dengan keratan rooting. Sekiranya anda mendekati prosedur ini dengan betul, anda boleh mengembangkan beberapa belukar muda dari satu periuk.

Akar lebih baik tidak semua tembakan sepenuhnya, tetapi hanya pertengahan, mengeluarkan bahagian atas dengan tunas dan bahagian bawah tebal.

Tangkai yang disediakan dimasukkan ke dalam periuk dengan tanah segar, memperdalamnya pada daun. Sisa dari tumbuhan sebelumnya, tanah adalah yang terbaik untuk tidak digunakan, kerana ia mungkin mengandungi perosak atau kulat. Tutup pot dengan paket. Begonia dalam air ke akar tidak disyorkan, ia cepat reput.

Cara untuk menyimpan begonia begonia – video