buah nanasNanas adalah tumbuhan tropika, jadi ia mesti ditanam sama ada di rumah hijau atau dalam persekitaran yang lapang. Banyak tumbuhan tropika tidak berakar di rumah di atas tingkap kerana pemilihan tanah yang tidak betul, dan melembapkan yang berlebihan. Juga, nanas memerlukan persenyawaan tepat pada masanya untuk buah. Pertumbuhan nanas adalah perlu, sehubungan dengan persekitaran semula jadi keadaan pertumbuhan.

Keadaan semula jadi

Alam semulajadi nanas ditemui di negara-negara selatan dengan iklim kering yang panas. Pengeksport nanas terbesar ke pasaran dunia, negara-negara seperti:

  • Thailand;
  • Sri Lanka;
  • Filipina;
  • Brazil.

Iklim di negara-negara ini adalah tropika atau subtropika. Untuk masa yang lama, angin kencang meniup di negara-negara ini, dan tidak ada hujan selama beberapa bulan. Oleh itu mahkota nanas disesuaikan untuk mengumpul air hujan. Pada daun bentuk berbentuk palung, ia mengalir ke tengah-tengah janin. Sistem akar nanas terbentuk di dasar mahkota daun. Oleh kerana sistem akar bercabang, nanas menyerap kelembapan tambahan dari permukaan tanah. Sistem akar nanas berkembang secara mendatar secara luas, untuk meningkatkan penyerapan kelembapan.

Di negara-negara pengeksport nanas, tanah berpasir berpasir atau berpasir berlaku. Ia mempunyai keupayaan untuk lulus air dengan baik.

Menanam nanas di rumah

Perlu untuk memaksimumkan keadaan tumbuh di dalam apartmen dengan keadaan semula jadi pertumbuhan nanas. Untuk melakukan ini, perlu mengambil tanah yang terdiri daripada 30% -50% humus dan 50% -70% sungai berkalori atau pasir laut yang dibasuh. Basuh pasir laut diperlukan untuk menghilangkan garam berlebihan. Hitung pasir sungai untuk pemusnahan bakteria dan serangga kecil untuk mengelakkan jangkitan akar nanas.

Nanas perlu disiram hanya apabila awan tanah kering benar-benar kering untuk mengelakkan kerosakan akar. Pada musim panas, satu penyiraman cukup seminggu, pada musim sejuk, nanas dibuang kurang kerap, kira-kira sekali sebulan setengah.

Untuk air menggunakan air pada suhu bilik. Suhu air semula jadi untuk nanas 23MengenaiC. Jangan air nanas dengan air sejuk, jika tidak, sistem akar tumbuhan akan rosak.

Fertilisasi nanas diperlukan dua kali setahun, pada musim panas. Pembajaan terbaik akan menjadi baja dengan kandungan nitrogen yang tinggi. Baja kompleks perlu mengandungi 60% daripada bahan yang mengandungi nitrogen, 20% kalium, dan 20% daripada baja yang mengandungi magnesium.