pilih pengeluar angsaGeese menduduki tempat kedua dari segi jumlah ternakan di dunia. Mereka hanya lebih rendah daripada ayam. Terdapat kira-kira 3,000 baka dan subspesies angsa di dunia, dan peternak sentiasa mengeluarkan yang baru.

Pembiakan baka anda sendiri adalah pekerjaan yang mantap dan jangka panjang. Ia memerlukan pemilihan individu yang teliti dan penyelenggaraan sekurang-kurangnya empat baris genetik bebas. Walau bagaimanapun, setiap petani boleh menjalankan kerja pembiakan dengan baka yang sedia ada dan menarik balik anaknya sendiri.

Tanda-tanda luar pengeluar gander

Untuk pembiakan haiwan muda adalah perlu untuk memilih pengeluar gander di kawanan utama dan pembaikan. Kumpulan kawanan itu disebut “kawanan”. Pengeluar gander bukan sekadar pemimpin mulut, tetapi juga merupakan wakil teladan bakanya. Ia mesti memenuhi semua piawaian yang dinyatakan. Perhatikan:

  • pada pewarnaan bulu;
  • warna mata;
  • bentuk paruh.

Pemeriksaan menyeluruh tanda-tanda luar diperlukan untuk memelihara kesucian baka.

Setiap baka mempunyai ciri tersendiri. Contohnya, baka “Denmark lagart” mestilah berwarna putih dengan tidak mempunyai bintik hitam dan coklat, warna oren terang dan paruh serta warna mata hitam.

Wakil-wakil dari baka “Tula humpbacked” angsa harus mempunyai paruh warna hitam dengan warna kehijauan dan bonggol ciri pada jembatan hidung, serta warna biru mata. Angsa mempunyai mata hitam.

Angsa, yang sesuai untuk kerja pembiakan, tidak harus mempunyai keratan lengkung, kecacatan sayap atau penyimpangan lain.

Anatomi angsa

Geese, sesuai untuk tanda-tanda luar, mesti menjalani pemilihan anatomi. Adalah perlu untuk memeriksa sayap individu. Baris pertama sayap sayap harus mengandungi tidak kurang dari 10 bulu, kedua – tidak kurang dari 12 bulu.

Sangat penting untuk memberi perhatian kepada “gunting” – sepasang bulu di ujung sayap gander itu. Bulu bahagian atas mestilah lebih panjang daripada yang lebih rendah, jika tidak, angsa akan menutup hanya satu angsa. Dalam ekor hendaklah dari 18 hingga 20 bulu.

Di antara tulang pelvik gander hendaklah jarak empat jari. Di belakang pengeluarnya adalah kelenjar lemak ganda. Adalah dipercayai bahawa angsa dengan kelenjar tersebut akan menjadi yang paling produktif.

Perhatikan bilangan lebam di dalam paruh. Sekiranya mereka berumur 10 hingga 18 tahun, angsa itu telah memasuki tempoh kematangan seksual. Lebih banyak lebam di paruh ayam, semakin dia dianggap lebih berbuah. Berat pengeluar harus melebihi berat standard batu sebanyak 1-2 kg.