mandarin yang semakin meningkat di rumahMandarin adalah tumbuhan dari keluarga buah sitrus. Seperti semua pokok sitrus, ia harus dicantumkan ke stok. Untuk stok menggunakan lemon liar atau trifoliat.

Trifolyat – tumbuhan liar dari keluarga sitrus. Ia mempunyai sistem akar berkuasa yang mendalam ke dalam tanah pada paras 3 m. Pokok dewasa yang berbulu tidak terdedah kepada penyakit kulat atau virus, kerana ia mempunyai imuniti yang baik. Stok semacam itu memberi peluang kepada mandarin untuk berkembang dengan cepat. Untuk rasuah, gunakan keratan budidaya tangerine, diukir dari cawangan berbuah. Ia adalah kerana ini bahawa anak benih mandarin akan mula menanggung buah-buahan pertama yang sudah pada tahun kedua selepas ditanam ke dalam periuk yang luas.

Masa Transplantasi Mandarin

Pokok jeruk tumbuh sangat perlahan, jadi Mandarin tidak akan berbuah jika segera ditransplantasikan ke dalam periuk yang luas. Walaupun sistem akar tidak tumbuh di seluruh periuk, pokok itu tidak mengikat tunas buah. Untuk menghampiri tempoh berbuah, mandarin ditanam dalam periuk yang ketat. Pemindahannya hendaklah apabila lubang saliran menunjukkan akar. Jumlah pot yang baru harus 2 cm3 lebih daripada jumlah yang sebelumnya.

Sekiranya anda membeli anak benih mandarin yang dicantumkan pada garpu trifolat, dengan setiap pemindahan, mengurangkan lebar periuk dan meningkatkan ketinggiannya. Jika mandarin ditanam pada kultivar lemon atau pomelo, maka anda perlu meningkatkan lebar bekas.

Pemindahan ke bekas baru biasanya dilakukan dua kali setahun: pada musim bunga dan pada musim gugur. Lebih baik memindahkan tanaman yang ditanam pada musim panas di kawasan terbuka.

Campuran tanah

Untuk mandarin untuk cepat mengumpul nutrien yang diperlukan untuk berbunga, perlu menyediakan campuran tanah yang sesuai untuk tumbuhan sitrus. Bagi mandarin, anda perlu mengambil lapan keping tanah daun, empat bahagian biohumus, dua bahagian perlite taman dan satu bahagian pasir sungai. Tuang 2 cm kerikil atau perlit taman ke bahagian bawah periuk dengan lubang saliran untuk memastikan saliran air. Jumlah baki dipenuhi dengan campuran tanah. Transplantasi pokok mandarin sehingga sistem akar mandarin mencapai 10 liter. Sebelum memindahkan mandarin ke dalam periuk 10-liter semua tangkai bunga terpotong. Penanaman mandarin akan mengambil masa kira-kira 3 tahun, selepas itu anda dapat menikmati buah-buahannya yang enak.

Related  Menanam anak benih kalendula