kandang ayam kayuLadang ayam hanya mustahil tanpa “rumah burung”, kerana pada musim sejuk burung, termasuk ayam, memerlukan kehangatan dan tidak dapat bertahan di udara terbuka. Jika kandang yang baik boleh didapati di laman web ini, ia mungkin berfungsi sebagai tempat tinggal untuk ayam. Jika tidak, kandang ayam perlu dibina dari awal. Jangan takut – tidak sukar untuk melakukan ini jika anda mengikuti nasihat petani ternakan berpengalaman.

Oleh itu, dalam susunan koperasi, perhatian harus diberikan kepada perkara-perkara berikut:

  • bahan untuk dinding;
  • saiz kandang;
  • pencahayaan;
  • pengudaraan;
  • memanjat paddock;
  • roosts;
  • bicu.

Apakah cara terbaik untuk membuat dinding kandang ayam?

Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan mengenai bahan tersebut. Untuk membina dinding kandang ayam, kedua-dua bata dan blok buih akan berfungsi, tetapi pilihan optimum untuk pertanian ternakan akan menjadi kandang kayu, terutama untuk musim panas. Keuntungan dari kandang ayam dari kayu adalah kos bahan yang relatif rendah dibandingkan dengan batu. Di samping itu, mikroklimat dalam kediaman semacam itu adalah suatu perintah magnitud yang lebih baik, kerana pokok itu mempunyai keupayaan untuk bernafas.

Dinding kayu mesti dilancarkan setiap tahun dengan larutan limau untuk menghalang penampilan serangga burung.

Untuk penyelenggaraan ayam sepanjang tahun, kandang mesti dilindungi. Pada musim sejuk, suhu bilik minimum tidak boleh jatuh di bawah 10 darjah Celsius. Selebihnya, suhu selesa dianggap 15 darjah. Dalam kes penurunan suhu, ayam-ayam akan berhenti membawa telur, lebih-lebih lagi, mungkin juga frostbite dari kaki.

Apa yang harus menjadi ukuran kandang ayam?

Kawasan kandang bergantung kepada jumlah burung. Pada 1Q. m dibenarkan menampung tidak lebih dari 5 lapisan atau selusin ayam muda.

Kawasan minimum untuk 5 ayam tidak boleh kurang dari 3 meter persegi. m.

Bagi jantina, tidak disyorkan untuk menggunakan lantai tanah dan tanah liat dalam ayam, mereka mudah rosak oleh tikus. Salah satu varian lantai yang paling praktikal ialah timbunan simen dengan jaringan halus. Pada senarai yg panjang lebar, perlu mencurahkan sampah, contohnya, habuk papan.

Pencahayaan kandang

Di dalam bilik untuk memelihara ayam, anda harus menyediakan pembukaan tingkap dari sebelah selatan-barat. Saiz tingkap adalah lebih kurang sama dengan ¼ kawasan lantai. Apabila burung tumbuh di kawasan dengan musim sejuk yang teruk, ia perlu membuat bingkai musim sejuk tambahan untuk tetingkap (boleh tanggal).

Sebagai tambahan kepada rumah ayam, perlu dilakukan pencahayaan listrik, sedangkan lampu lebih baik untuk digantung dengan plafond. Letakkan mentol lampu sedemikian rupa sehingga cahaya utama berada di kawasan pengumpan dan roosts. Dalam bilik separuh gelap, ayam akan tidur paling banyak masa, sementara pengeluaran telur mereka akan berkurangan.

Pengudaraan dan pendakian untuk berjalan

Di dalam bilik untuk ayam, terutamanya dalam rumah kaca terisolasi, perlu disediakan untuk kemasukan udara segar. Untuk tujuan ini, kemungkinan untuk memasang kipas ekzos (di dalam bilik kecil) atau untuk membuat pengalihudaraan mudah udara dan ekzos mudah.

Untuk memastikan bahawa ayam boleh bergerak bebas di luar rumah ayam, jarak dekat dari lantai adalah perlu untuk membuat lubang mendaki kecil untuk mereka, cukup 30×30 cm. Sudah tentu, jika wilayah ladang membenarkan burung berjalan. Ia semestinya ditutup dengan pintu yang boleh digunakan sebagai jambatan.

Bahasa untuk ayam

Nursery adalah elemen wajib rumah ayam. Ayam tidak boleh tidur di atas lantai atau di dalam sarang. Untuk roosts adalah baik untuk menggunakan bar kayu 5×6 cm dengan hujung bulat, supaya ayam tidak mencederakan kaki. Pasang mereka pada ketinggian 50 cm dari lantai. Jarak antara bar harus sekurang-kurangnya 35 cm untuk membolehkan burung duduk dengan bebas, dan 25 cm dari bar terakhir ke dinding. Untuk satu ayam per hujung, diperlukan 25 cm hinggap.

Jika anda membuat bulu-bulu yang dapat ditanggalkan, mereka akan lebih mudah dibersihkan dan diproses.

Sesetengah petani ayam mengamalkan perubahan ayam, tetapi dalam kes ini, ayam mencemari satu sama lain. Adalah lebih baik untuk meletakkan tiang secara menegak.

Soket

Tempat di bawah sarang untuk ayam perlu diambil di sudut paling gelap dari kandang. Dalam kedalaman sarang itu harus pergi ke 40 cm, supaya lapisan itu dapat dimuat di dalamnya. Sarang harus dipasang di atas bukit (dari lantai – pada 40 cm). Untuk sedozen lapisan, cukup 3-4 sarang.

Kursus usia yang berbeza perlu disimpan secara berasingan, jika tidak, burung dewasa boleh menyinggung perasaan orang muda. Di samping itu, ayam dengan brood juga perlu dipisahkan. Berkenaan dengan kehadiran ayam, kehadirannya tidak diperlukan sepenuhnya, jika ia dirancang untuk menjaga ayam hanya untuk mendapatkan telur. Tetapi untuk membawa ayam rumah tanpa ia tidak boleh buat.

Susunan kandang ayam – video