ayam bertelang ayam dalam sangkarDengan kemunculan musim sejuk dan penurunan suhu udara dalam peternakan ayam, sering terdapat masalah seperti pengurangan petakan meletakkan ayam. Seperti yang diketahui, agar ayam membawa telur, pada musim sejuk mereka memerlukan bilik yang hangat dengan lantai yang hangat. Sebagai pemanas di lantai, anda boleh menggunakan sampah habuk atau jerami. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya keadaan. Pengeluaran telur ayam juga dipengaruhi oleh kehadiran ventilasi. Di samping itu, penting juga diberikan kepada pemilihan makanan untuk ayam, termasuk kehadiran suplemen vitamin.

Bagaimana untuk memberi makan lapisan pada musim sejuk?

Untuk memastikan ayam tidak hanya “makan” berat badan, tetapi terus membawa telur, mereka perlu menyediakan nutrisi yang mencukupi. Adalah baik untuk digunakan untuk tujuan ini:

  • barli;
  • oat;
  • makanan ayam dalam granul;
  • gandum;
  • mash gandum yang dihancurkan (gandum, barli, gandum dan makanan bunga matahari).

Berpakaian topi vitamin rumah untuk ayam bertelur

Salah satu pakaian yang paling mudah dijadikan vitamin adalah gandum. Ladang ternakan mengamalkan percambahan daun gandum, barli atau gandum, tetapi kebanyakan petani memilih yang terakhir.

Di samping itu, dedak gandum juga baik sebagai makanan. Daripada jumlah ini, yis boleh digunakan untuk menyediakan suplemen yang berguna:

  1. Dalam 10 liter air mencairkan satu paket kecil yis segar, biarkan selama sejam.
  2. Tambah dedak gandum dalam kuantiti sedemikian rupa sehingga jisim padat, sebagai doh telah ternyata. Tinggalkan 2 jam lagi.

Berat yang diterima harus diberikan untuk meletakkan ayam tidak lebih dari 2 kali seminggu.

Semasa penambahan makanan dari dedak gandum di rumah kaca, mesti ada air, jika tidak, ayam boleh dibunuh oleh paruh.

Menyediakan persediaan untuk memasak ayam atas

Daripada kompleks vitamin yang dibeli untuk makanan tambahan dalam diet ayam, yang paling berkesan adalah penggunaan vitamin Undevit. Dadah adalah untuk manusia, bagaimanapun, dan ayam-ayam itu bertindak dengan sangat baik untuknya. Vitamin perlu ditambah ke mangkuk minum dengan air: dalam 10 liter air, larut 2 laras. Berkala permohonan – 2 kali seminggu.

Dalam peternakan unggas, Ryabushka juga dikenali. Ia adalah suplemen mineral-vitamin, terutamanya untuk meletakkan ayam, yang meningkatkan pengeluaran telur dan kualiti telur. Ia perlu ditambah kepada makanan utama (makanan campuran atau bijirin) pada kadar tidak lebih daripada 0.5 g setiap kepala. Dos harian harus diberi makan selama 1 pagi. Pada masa yang sama, perlu menyediakan ayam dengan bekas dengan air.

Lapisan diet musim sejuk – video