koppar vitriolKopparsulfat användes för att behandla växter i trädgården så långt tillbaka som 18th century. En lösning av detta blåa pulver har en antibakteriell effekt på växten. “Bordeaux-vätska”, som innehåller kopparsulfat, trädgårdsmästare används som fungicid för att bekämpa mögel och råtta.

Risk för drogen

Kopparsulfat är ett ämne giftigt mot människor och andra levande organismer. Det hänvisar till måttligt farliga kemiska föreningar och har irriterande effekter i kontakt med hud och slemhinnor. Den kemiska formeln för detta blåa CuSO-pulver4, Ett annat namn är kopparsulfat.

Koppar vitriol är giftigt, kommer in i magen tillsammans med dricksvatten, det orsakar allvarlig förgiftning. Den dödliga dosen av en fem procent lösning för en person är 50 ml. När förgiftning är nödvändig för att dricka en sorbent och se en läkare.

Kristaller av kopparsulfat, i fast eller upplöst form, kan absorberas genom huden.

Därför är det mycket viktigt att ha långärmad kläder, handskar och skyddsglasögon när man arbetar med en lösning av kopparsulfat. Spruta av fruktträd utförs i torrt, vindlöst väder. Låt inte lösningen komma in i brunnen med dricksvatten.

Använd en rostfritt stål eller plasträtt för att förbereda en kopparsulfatlösning. Emaljerade rätter bör inte användas, eftersom läkemedlet korroderar emalj.

Koncentration av kopparsulfatlösning

Kopparsulfat används ofta i trädgårdsarbete. Du kan använda lösningar av olika koncentrationer beroende på syftet med behandlingen:

  • brinner ut
  • profylaktiska och desinficerande;
  • gödsling.

Burnout lösningar används i kampen mot mögel. I extrema fall behandlas sådana lösningar med jord för att desinficera det. Efter behandling med en brinnande lösning är det omöjligt att odla odlade växter i minst ett år på platsen. Koncentrationen av bränslelösningen är 3-5%.

Koncentrationen av förebyggande dekontamineringslösning är 0,5-1%. Spraying med denna lösning utförs under vår- och höstperioden. Desinfektionslösningar används som insekticider och fungicider.

För bästa dressing använd lösningar med låga koncentrationer. För 10 liter vatten tillsätt 2-3 g kopparsulfat. Sådana lösningar används ofta för tecken på brist på koppar i växter. Top-dressing utförs var tionde dag i en månad. Efter bearbetning med kopparsulfat blir färgen på lövverkens löv ljus. Bladet kommer inte att krulla och torka.