putera hitam anthuriumMungkin, salah satu jenis anthurium yang paling indah dan luar biasa adalah pelbagai Black Black. Ia tergolong dalam kumpulan hijau dan merupakan hibrid. Terima kasih kepada pewarna luar biasa bunga itu juga dipanggil Putera Hitam.

Apakah keanehan pelbagai?

Kilang itu mempunyai semua tanda-tanda varieti induk: tongkang anthurium berwarna kuning-hijau, tetapi penutupnya sendiri pada bunga-bunga dari satu belukar dapat berupa monokromatik atau warna-warna yang berbeda. Dalam fasa tunas, warna tepu-ceri berlaku, tetapi apabila tudung dibuka sepenuhnya, ia menjadi hitam dengan warna hitam gelap. Walau bagaimanapun, terdapat anthurium, yang pada satu tumbuhan boleh mempunyai bunga kedua-duanya dengan stipules hitam, dan dengan ceri.

Perlindungan hitam atau merah pada cob anthurium dengan sempurna selaras dengan daun gelap, yang berkilat berkilat dan dicat dengan urat yang lebih ringan.

Connoisseurs tanaman eksotik cuba untuk mendapatkan Black Black dalam koleksi mereka, walaupun sesetengah penanam memilih untuk mengelakkannya kerana warna hampir berkabung.

Apa yang Mulia mereka seperti Putera Hitam?

Seperti semua anthurium, Black Quin memerlukan penjagaan yang berhati-hati, di mana belukar tidak hanya akan tumbuh dengan baik, tetapi juga warna yang kaya. Untuk ini, perlu memastikan:

  1. Lampu Patah. Bilik selatan sesuai untuk tumbuh-tumbuhan hanya pada musim sejuk, dan ia adalah wajar untuk meletakkan periuk tidak di ambang itu sendiri, tetapi pada pendirian atau pengatungan oleh tingkap. Di sepanjang tahun, anthurium harus tinggal di timur atau barat, sinaran matahari langsung akan membawa maut.
  2. Penyiraman dan penyiraman. Pada musim sejuk sudah cukup untuk air anthurium sekali seminggu, dengan ketibaan musim bunga – untuk meningkatkan kekerapan dua kali, tidak membenarkan air menjadi stagnan dalam periuk dan pan. Anthurium suka mandi dan percikan, tetapi hanya pada daun, tanpa menjejaskan perbungaan. Anda boleh mengelap daun dengan span lembap.
  3. Suhu yang selesa. Jangan biarkan suhu meningkat pada musim panas melebihi 25 darjah, dan pada musim sejuk – jatuh di bawah 12 darjah Celcius.
  4. Pembajaan berkala. Adalah penting untuk menyuburkan Putera Hitam semasa pembentukan perbungaan dengan persiapan yang kompleks.

Setiap dua tahun anthurium perlu dipindahkan ke dalam tanah nutrien baru, tetapi periuk tidak boleh diambil terlalu besar. Sudah tentu, bunga itu akan tumbuh di dalamnya, akar yang tumbuh dan jisim daun, tetapi bunga tidak akan datang lebih awal daripada sistem akar akan mengisi keseluruhan periuk.

Apakah bintik-bintik pada daun anthurium?

Daun hijau gelap berfungsi sebagai bunga penunjuk kesihatan. Pada tanda-tanda pertama perubahan dalam warna mereka, seseorang harus segera mengambil langkah-langkah untuk menyelamatkan anturium:

  • kekuningan daun – kekurangan cahaya, penyiraman yang tidak betul atau kekurangan nutrien;
  • cahaya atau bintik coklat – dari sejuk;
  • bintik hitam – lebihan dalam kalsium tanah.

Tempat di atas penutup menunjukkan bahawa titisan air masuk ke dalamnya sewaktu menyembur.

Video mengenai keunikan penjagaan anthurium Hitam Hitam