sadike jajčevcevPri gojenju vrtnih rastlin s sadikami v domačih (stanovanjskih) pogojih je pobiranje obvezen korak, saj so v glavnem semena posejana v skupni zmogljivosti. Vendar pa se izkušenim pridelovalcem zelenjave priporoča izjema za jajčevce. Te rastline imajo zelo občutljiv koreninski sistem in slabo prenašajo pobiranje, v katerem je potrebno izločiti sadike iz tal, kar lahko privede do kršitve celovitosti korenin. Posledica tega je, da jajčevci zbolijo, se celotna rast upočasni, kar pa vpliva na prihodnje pridelke.

Podobna situacija se pojavi pri sadikih paprike, medtem ko paradižnik zlahka prenaša nabiranje in še bolj aktivno povečuje nove korenine.

Kako sejati jajčevca, da bi se izognili izbruhi?

Najboljši način za pridelavo sadik je, da se seme posejate neposredno v ločene posode. V skupnem zabojniku se bodo začeli boriti za mesto pod soncem in neenakomerno rastejo. Ločeno sejanje bo sadikam omogočilo dovolj prostora, razsvetljave in hranilnih snovi. Poleg tega bo potreba po ščaku izginila.

Pri jajčevcih je dobro uporabiti kasete – izdelane so iz zelo tanke in elastične plastike, lahko se sadike zlahka odstranijo, ne da bi to poškodovale.

Če je v eni kaseti najdenih več semen, vse pa se sprošča, naj ostanejo le najmočnejše in najbolj razvite. Slabe sadike je treba odstraniti, skrbno rezanje s škarjami. Ni jih treba izvleči ven, saj lahko med seboj poškodujete rastoče orehe.

Kako presaditi gojene kalice?

Ko imajo sadike 4 prave liste, je že precej veliko in v kaseti se jajčevec zmehča. Namesto da bi izbrali, je priporočljivo uporabiti presaditev ali celo pretovarjanje rastlin v večjih plovilih. Za to:

  1. Previdno odstranite sadik iz kasete z ozemljitveno komoro, s prstom potisnite dno.
  2. V pripravljene lončke ali skodelice nalijte na dno malo hranilnega substrata.
  3. Postavite jajčevcev, rahlo kompaktirajte tla.
  4. Potočke potresemo s toplo vodo.
  5. Dodajte suho zemljo v lonec. Ne topite na njej, tako da se skorja ne oblikuje.

Ko presaditev jajčevcev ne more biti globoko pokopan, jim ni všeč. Največja globina sadik – ne več kot 1 cm.

Po pretovarjanju je treba sadike pustiti nekaj dni od sonca in prepihov. Jajcevci se lahko hranijo ne prej kot 10 dni.

Presaditev sadik jajčevca – video