kyckling med korsad näbbEn korsformad eller saxformad näbb är en slags deformation som ibland förekommer hos kycklingar. Istället för normal utveckling börjar övre och nedre delen av näbben växa i motsatta riktningar vilket i hög grad komplicerar fågelns intag av mat. Det är inte nödvändigt att omedelbart uthärda kycklingen med dödsdom. Det finns flera sätt att du måste försöka ge fågeln en chans att överleva och växa vidare.

Vad är en sax näbb?

knivliknande näbbEn sax eller korsad näbb är en fysisk deformation som finns hos vissa kycklingar, vanligtvis vid en månad gammal. På grund av det faktum att den övre och nedre delen av näbben växer i olika riktningar, kan maten falla ut det innan kycklingen har tid att svälja det, så fågeln blir svårt att äta och dricka. Detta är inte en smittsam sjukdom, och det kommer inte att ha stor inverkan på chickens övergripande tillstånd om det får tillräckligt med mat och vatten.

Orsaker och symtom på sjukdomen

Orsakerna till att deformationen av näsan kan vara:

  • ärftlighet, trauma mot skallen, på grund av vilken övre och nedre delen av näbb börjar växa med olika hastigheter;
  • Fel inkubationstemperatur.

hälsosam kycklingBöjens böjning kan orsakas av att kycklingens felaktiga placering är inkubationsperioden – en normal hållning beaktas när huvudet ligger under en av vingarna. I sällsynta fall kan leversjukdom också orsaka deformation av näbb och klor. Det är intressant att kycklingarna som kläckte högen var mycket mindre benägna att dyka upp med en vridbar näbb.

Du kommer inte att kunna upptäcka deformationen av näbben under inkubationsperioden, men i 1-2 veckors ålder blir denna defekt väl märkbar. Ett annat symptom är fördröjningen i tillväxten. Om en saxformad näbb förekommer i en kyckling efter några (mer än en eller två) veckor i sitt liv, kan orsaken vara en brist på nödvändiga näringsämnen.

Bristen på kalcium, folsyra och D-vitamin leder till störningar i den normala utvecklingen av kycklingar.

Om emellertid den deformerade näven endast observeras i en kyckling är det troligtvis det som beror på inkubationsperiodens problem.

I de flesta fall äter kycklingar med deformerade näbb mindre och dricker mindre. De behöver mycket mer tid att äta och dricka. Av den anledningen tenderar de att växa långsammare och blir inte bra lager.

Metoder för behandling

näbbens krökningTyvärr finns det inga traditionella metoder för behandling av benförändring hos kycklingar. I särskilt allvarliga fall fortskrider krökningen snabbt med tiden, men med små deformationer kan fåglar leva ett normalt långt liv. Om du har en kyckling med en korsad näbb, jämföra den så ofta som möjligt med andra kycklingar. Om du misstänker att han inte får tillräckligt med mat, försök mata honom separat från andra fåglar.

Related  Mites hos kycklingar – förebyggande och behandling med naturläkemedel

Vad kan hjälpa till:

  1. Stygn av näbben slutar med sandpapper eller nagelfil hjälper till att stänga bättre.
  2. Vissa människor rekommenderar att man använder ett Dremel slipverktyg för näbbslipning, men faktum är att kycklingarna är väldigt rädda för denna procedur. Det bästa alternativet – nagelklippare, som används av hundägare.
  3. Oavsett vilken metod för behandling av näbben från kyckling eller kyckling du använder, se till att hålla en majsstärkelse – det kommer snabbt stoppa blödningen om du av misstag kommer att beröra ett blodkärl.
  4. Före matning, krossa maten och späd den med varmt vatten eller en liten mängd yoghurt så att kycklingen kan skopa upp foderet med näbben och inte peck den.
  5. Ge sjuka kycklingar en tillräcklig mängd mat med hög proteinhalt – krossade ägg, mjölmormar, frön etc. Det bidrar till den normala utvecklingen av näbben i fåglar.
  6. Höj tråget till en nivå där det blir bekvämt för sjuka kycklingar att ta mat därifrån – avståndet mellan näbb och mat bör vara minimal.
  7. Könns näbb växer ständigt, så från tid till annan suger de dem – de bär dem från sida till sida på marken. Hönor med en saxformad näbb kommer att få svårt att göra detta, men att lägga ut en del av spåren med pavers eller stenar kan underlätta förfarandet för att sy dem.vuxen kyckling

förebyggande

För att förhindra framväxt av sjuka kycklingar i framtiden, tillåta inte ägg att kläckas från kycklingar med deformerade näbben, liksom från de höns från vilka ägg de sjuka brudarna kläckte ut. Använd endast en kvalitet inkubator och noggrant övervaka temperaturen i den. Mata dina kycklingar med en balanserad kost och begränsa antalet behandlar om du planerar att använda sina ägg för avel i en inkubator.friska kycklingar

Related  Titta på naturens tecken och prognos väder

Medan kycklingar med deformerade näbb får tillräckligt med foder och vätska, kan de leva ett ganska normalt liv. Kom ihåg att dessa fåglar inte kan bara äta och putsa som friska kycklingar, så jag bara inte uppmärksamma skillnaderna i deras existens, inklusive långsam viktökning och rörig. Du bör också komma ihåg att friska fåglar ofta kan attackera friska höns med krökta näbben, var därför försiktig och stoppa eventuella aggressions manifestationer.

Odla friska kycklingar – video