mjölmorm för kycklingarHönor är väldigt förtjust i mjölka maskar – de äter dem helt enkelt med fantastisk snabbhet. Därför försöker många ägar för att driva ekonomin att odla denna levande mat själva – vilket kan vara bättre än att ha en permanent och fri källa till friskt protein för sina fåglar.

Men många försök att odla maskar slutar innan de börjar. Tänk dig att du köper en låda med ovanliga levande varelser, kom hem, ta av locket, och det finns en massa vinklande maskar! Nerver tål inte alla. Några i panik kasta en låda i hönshuset, till stor glädje av fåglar – en hel massa läckra godsaker!

handmatningSärskilt känsliga naturar återvänder till att foder kycklingarna med torkade maskar – i det här fallet behöver man inte oroa sig för att de kommer att börja kväva och krypa. Men det finns fler ihållande människor som inte förlorar hoppet att uppföda sina egna mjölmormar. Denna artikel är avsedd för dem.

Ägare av kycklingar, som har en framgångsrik långsiktig erfarenhet av svinbjörnbaglens avel larver, delar användbara råd. De odlar dem i speciella “gårdar” – plastflaskor på tre nivåer. Varje nivå är utformad för ett visst stadium av insekts livscykel.

Livscykeln för svartbagbaggen (mjölmjöl)

mjöl måltidCykeln består av flera steg:

 1. Beetle beetles lägga ägg. Inkubationsperioden varar från 1 till 4 veckor, varefter larverna kläcker från ägget.
 2. Larvsteget (kallat mjölmormar) varar 8-10 veckor.
 3. Sedan blir maskarna till puppar, och en gradvis metamorfos i bägare börjar. Denna process kan variera från 1 till 3 veckor.
 4. De bildade skalbaggarna lever 4-16 veckor.

Som du kan se tar livscykeln för en mjölksvamp flera veckor, så det tar lite tid att ge kycklingarna tillräckligt med sin favoritmat. Dessutom måste du lämna några maskar för att förvandlas till skalbaggar – livscykeln måste upprepas hela tiden.

Related  Hur man lagrar grönsaker och frukter under lång tid

Hur man utrustar “gården” för maskar 

mask gårdEn gård med tre nivåer krävs för gården.

Bottenlådan

Placera levande mjölmask (darkling skalbaggslarver) i blandningen skikttjocklek av åtminstone 2,5 cm som består av majs, vete och havremjöl (mald eller andra spannmål, som har åtmin garderoben). Sätt grönsaker eller frukter där som en källa till fukt. Var noga med att undvika fukt eller påbörja processen med förfall. Passar perfekt:

 • halv äpple;
 • en halv potatis
 • löv av sallad, kål eller selleri.

Dessutom lägger du ett halvt paket ägg eller flera kartonger i lådan – maskarna gillar att gömma sig under dem och krypa runt dem.

En gång i månaden, rengör botten av lådan och byt kornblandningen med färska. Med plastpluggar regelbundet sålla mjöl längst ner för att hitta puppor och flytta dem i översta lådan, där de så småningom förvandlas till skalbaggar.

Översta lådan

I den övre rutan du vill klippa botten och ersätta det med ett rutnät som gör det möjligt för ägg skalbaggar faller in i mitten lådan. Vi kunde ha gjort utan nätet, men buggar ofta döda och äta puppor kommer därför att deras separation kan du hålla bättre koll på omvandlingsprocessen i skalbaggar. Att se metamorfos (transformation) blir aldrig tråkig! Puppa, som du har placerat i översta lådan, så småningom förvandlas till skalbaggar lägger sina ägg. Puppor inte äta eller dricka, men buggar måste ge salladsblad och sätta på botten halvor eller bitar av pappförpackningar av ägg, så att de kan gömma sig under dem.

Middle box

I genomsnitt bör en ruta vara samma blandning av mjöl och grönsaker, och att den nedersta lådan, till larverna kläckts från ägg – måltid maskar kunde äta. När de är gamla nog, börja ge dem till kycklingarna.

Glöm inte att lämna några maskar för påfyllning av bottenlådan, så att de vänder först till puppar och sedan till skalbaggar. Således kommer livscykeln att ständigt bibehållas.

Således var den genomsnittliga rutan du använder för att mata mjölmask innan du ger dem till kycklingar, lägre – för avel och separera maskar från puppor, toppen – för omvandling av puppor och skalbaggar lägger sina ägg.

Du kan också Torkmjölmormar för framtida bruk eller helt enkelt förvara dem i kylskåpet. Detta kommer att förhindra omvandling av maskar till puppar och bevara dem som larver. Tro mig, kycklingar älskar denna mat i någon form – lev, torkad eller kyld! 

Super maskar

torra maskarEn min vän håller ödlor och odlar också maskar för dem. En gång när han gick på semester, var jag tvungen att ta hand om dem. Ormar var i en flerskiktsbehållare och verkade inte längre så hemskt. Allt jag behövde var bara att lägga till några grönsaker om de slutade. Senare delade min vän sin erfarenhet av att odla maskar. Här är vad han sa:

Related  10 källor till användbart protein för utfodring höns under moulting

“När jag såg på platsen var dessa flera nivåbehållare, som enligt erfarna kycklingägare är mycket lämpliga för utbredning av maskar. Så började jag plantera mjölssoppa larverna. Men mina reptiler åt maskar med en sådan blixthastighet att jag inte hade tid att odla dem. Nu odlar jag super maskar. De är lite annorlunda – maskar / skalbaggar är större och reptiler är bättre lämpade – de har mjukare exoskeletoner, hög fuktighet och de är bättre smälta. Jag är säker på att alla dessa fördelar kommer att vara användbara för kycklingar.

Processen för att odla supermaskar tar lite längre tid. Erfaren, jag fann att morötter och lockiga kål är de bästa källorna till fukt för dem. Båda produkterna är rika på vitaminer, vilket är nödvändiga för mina krypdyr. Dessutom, när de ruttnar, bildar de inte mögel, och det finns ingen lukt. “

Några mer användbar information:

 • Den optimala temperaturen för reproduktion av svartbaglabaggar är 21-27 ° C;
 • under tillväxten mjölmmaskar – dumpa exoskelet, mer än 10 gånger under en 2-månaders livscykel;
 • Döda skalbaggar och maskar bör periodiskt avlägsnas från behållaren;
 • Black beetle beetle lägger i genomsnitt 500 ägg i taget, så var det
 • är redo för ett stort antal maskar när du börjar odla dem!

Video om avelsmaskar hemma