lagring av tomatHur håller du frukter med grönsaker från din trädgård fräscha i veckor eller månader? Vi har samlat in användbara rekommendationer och tips för dig som hjälper dig att lyckas med att skapa de rätta förutsättningarna för att lagra grödan.

Hur man lagrar grönsaker

potatis

lagring av grönsaker i källarenAnvänd inte ett kylskåp för att lagra potatis, annars kommer stärkelsen som kommer in i socker och grönsaken blir en söt smak. Borsta jordens rester från frukten och placera dem i en mörk, cool plats där temperaturen hålls vid 4-5 ° C. Det är bäst att lagra potatis i källaren, i ett otillgängligt ljus område, med användning av plastlådor fodrade med ett skikt av våt sand.

Till skillnad från andra grönsaker kräver frukterna av potatis lite mer värme, så behållare med dem bör placeras över nivån.

Förvara inte med äpplen i en behållare, eftersom frukten avger etylen, vilket påskyndar processen med potatisskada.

Vitlök och lök

lagring av lök och vitlökVarken vitlök eller lök (inte skalot) lagras också aldrig i kylskåpet. De behöver en sval torr plats med bra ventilation och en temperatur på 5-8 ° C. Perfekt passar ihop påsar, där ett parti grönsaker levereras till affären (de andas “helt”). Om du inte har en speciell väska, ta en skål. Sätt vitlöket i det och lagra det i skafferi. Du kan också använda påsen, bara se till att den har tillräckligt med ventilationshål.

Ett par intressanta fakta på anteckningen:

  • potatis avger fukt, vilket accelererar lökrotten, så lagra dem inte nära
  • Gröna lök och skalot kan hållas i kylskåp;
  • vitlökspulver kan beredas av vitlök, som tjänar som en utmärkt krydda.

Vill du sluta gråta när du skär lök? Kyl det i en halvtimme innan du separerar de yttre skikten. Skär roten på sista plats, eftersom det orsakar mest tårar.

Hur man förvarar betor, morötter och persilja

lagring av morötterMorötter, persilja, betor och andra rotgrödor ska rengöras väl från marken och förvaras i en sval, skyddad från solen (till exempel en källare). Om du skär av toppar med löv, blir grönsakerna färska mycket längre.

Related  Uppfödning av dvärgdjur på gården

Morötter och andra rotgrödor lagras väl i lager i lådor med sand eller torv. Håll dem på lägsta nivå i din källare, det är det kallaste av alla.

Om du har ett överskott av betor, koka borsch från det och frys det. För att få en mer mättad färg, tillsätt lite ättika. Rötterna kommer lätt att riven om det är förkokt.

Varm peppar

lagring av varm pepparVarm peppar torkas på gammalt sätt på strängen. Ordna det så att bockarna inte rör varandra. På så sätt säkerställer du god luftcirkulation och peppar torkar ordentligt.

tomater

lagring av tomaterTomater lagras vid rumstemperatur bort från direkt solljus. Lämplig för ouppvärmt rum, eller en ventilerad källare. Om grönsakerna fortfarande är gröna, lägg dem i en grundlåda, separera varje frukt med papper, så kommer de att mogna. Vid en temperatur på 12 grader, kommer denna process att ta ca 26 dagar. Om du höjer till 20 ° C tar det bara två veckor. Förvara aldrig tomater i kylskåpet om du vill behålla sin ursprungliga uppfriskande smak.

sallad

lagring grönningSallad är inte lagrad under lång tid, det är en förgänglig produkt. Detta är den enda grönsaken som vi rekommenderar att skölja och torka innan du rengör i kylskåpet. Vanligtvis tvättas produkterna omedelbart innan de kokas. Som ett resultat av vattnets verkan förstörs den naturliga skyddande beläggningen som förhindrar formbildning.

Skölj salladsbladen med kallt vatten och torka på en kökshandduk (om det inte finns någon speciell centrifug för att torka gröna). Ta sedan bort sallat i en plastbehållare med ventilationshål.

Om du samlar sallad från trädgården, gör det bara på morgonen. Annars kommer det att vissna snabbt.

zucchini

zucchini lagringKucchini gillar inte förkylningen som rotgrönsaker. De bör förvaras vid en temperatur av 10 till 18 grader. Om rummet är kallare kommer de att försämras, och om de är varmare – blir hårda och fibrösa. Du kan lägga kucchini under sängen i ditt sovrum, men under förutsättning att rummet alltid är coolt.

Related  Åtta toxiska växter som inte kan användas i fjäderfä

Hur man lagrar frukt

Det bästa sättet att lagra äpplen

förvaring av äpplenÄpplen kan placeras i kylskåp för lagring under en kort tid. Lägg dem i en utdragsfruktlåda och täck dem med en fuktig handduk.

Lämna aldrig äpplen i en skål på köksbordet, såvida du inte ska äta dem inom en snar framtid. Även vid en temperatur av +10 grader, mognar frukterna 4 gånger snabbare än vid noll. Och om rummet är över 20 ° C blir frukten överdriven under några dagar.

För långvarig konservering, fyll i äppelcellofanpåse och lägg i plastkartonger. Håll kolonnen på termometern noll, så kommer inte frukterna att förlora sina egenskaper och kommer inte att försämras inom sex månader. Om du inte har en särskild källare för rotgrödor är det möjligt att uppnå liknande förhållanden. För detta gör du en dubbel kartong med äpplen i en kall hall eller i källaren.

Om äpplen fryser, då när de tinas ska de släppa saften. Se till att temperaturen inte faller under noll.

Berry lagring

bärförvaringTvätta aldrig bär, om du inte har för avsikt att omedelbart äta dem, avlägsnar det tunna skyddande epidermala skiktet från skalen. Tyvärr kommer denna förgängliga produkt inte att vara länge. Om så behövs, lindra bären i en pappershandduk och sätt i en tätt sluten behållare. Rengör på en sval torr plats, eller i kylskåp i högst 2-3 dagar.

Tropiska frukter

Tropiska frukter förlorar snabbt sin smak i kylskåp eller vid låga temperaturer. Om möjligt, förvara bananer, avokado, citrusfrukter och ananas, vattenmelon, aubergine, gurka, paprika och bönor på 10 grader.

örter

lagring av örterDill och persilja står för upp till två veckor om stjälkarna är nedsänkta i ett glas vatten och täck med en plastpåse. De flesta andra örter (och grönsaker) kan förvaras i en kort stund i kylskåpet med otvättad i tätt stängda plastbehållare med tillräckligt med vätska för att förhindra för tidig vissning. För längre lagring, använd fuktgenomsläppligt papper och cellofan.lagring av örter

Related  Planerar en trädgård för nybörjare – erfarenheten av utländska bönder

Förvaring av färska örter

De flesta färska örter snabbt vill i kylskåpet. Du måste ha märkt hur basilika eller persilja brygger. Dessa lövrika örter (liksom koriander, mint och dill) placeras bäst i ett glas kallt vatten, som en bukett blommor. Klipp stammarna och byt vattnet varannan dag. Bara nypa bladen när du behöver. Detta kommer att stimulera ännu större tillväxt. Du kan också torka eller frysa gröna, och kan också konserveras i ättika eller användas för pesto sås.

Torkade örter får inte placeras nära kaminen eller i närheten av brännarna. Värme och ånga kommer snabbt göra dem nästan helt förlorade sin smak. Som alltid, välj en torr och cool plats.

Allmänna tips

Några allmänna tips kommer säkert att vara till nytta. Kom ihåg, fryst rabarber, majs och gröna bönor inte förlora sina smakegenskaper efter upptining, så känn dig fri att hålla dem i frysen.

Gurkor, betor, tranbär, tomater och nästan alla frukter (särskilt persikor) är utmärkta för konservering. Som en amerikansk sångare på detta tema sjöng: “Min mormor håller alltid en bit sommar i bankerna.”

Video rekommendationer för grödor bevarande