lagring av tomatHvordan holde frukt med grønnsaker fra hagen din frisk i uker eller måneder? Vi har samlet nyttige anbefalinger og tips for deg som vil hjelpe deg med å skape de rette forholdene for å lagre avlingen.

Hvordan lagre grønnsaker

poteter

lagring av grønnsaker i kjellerenIkke bruk kjøleskap for å lagre poteter, ellers vil stivelsen som kommer inn i det bli til sukker, og grønnsaken blir en søt smak. Pensel jordens rester fra frukten og plasser dem på et mørkt, kjølig sted der temperaturen holdes ved 4-5 ° C. Det er best å lagre poteter i kjelleren, i et utilgjengelig område for lys, ved hjelp av plastkasser foret med et lag med våt sand.

I motsetning til andre grønnsaker krever fruktene av poteter litt mer varme, så beholdere med dem bør plasseres over nivået.

Ikke lagre med epler i en beholder, etter hvert som frukten gir etylengass, noe som øker prosessen med kartoffelskader.

Hvitløk og løk

lagre løk og hvitløkHverken hvitløk eller løk (ikke sjaløtter) lagres heller ikke i kjøleskapet. De trenger et kjølig tørt sted med god ventilasjon og en temperatur på 5-8 ° C. Passer perfekt til maskeposer, hvor en del grønnsaker leveres til butikken (de puster “perfekt”). Hvis du ikke har en spesiell bag, ta en bolle. Sett hvitløk i den og lagre den i pantryet. Du kan også bruke posen, bare sørg for at den har nok ventilasjonshull.

Et par interessante fakta på notatet:

  • poteter avgir fuktighet, noe som akselererer løkrotet, så ikke lagre dem i nærheten;
  • Grønn løk og sjalott kan holdes i kjøleskapet;
  • hvitløkspulver kan fremstilles av hvitløk, som fungerer som en utmerket krydder.

Vil du slutte å gråte når du skjærer løk? Avkjøl det i en halv time før du skiller de ytre lagene. Skjær roten på siste plass, siden det forårsaker mest tårer.

Hvordan lagre beets, gulrøtter og pastinetter

lagring av gulrøtterGulrøtter, pastinetter, rødbeter og andre rotlinger skal ryddes godt fra bakken og lagres i et kjølig, skjermet rom fra sola (for eksempel en kjeller). Hvis du kutter av toppene med blader, vil grønnsakene bli friske mye lenger.

Gulrøtter og andre rotlinger er godt lagret i lag i esker med sand eller torv. Hold dem på laveste nivå i kjelleren din, det er det kaldeste av alt.

Hvis du har et overskudd av rødbeter, kok borsch fra det og frys det. For å få en mer mettet farge, legg til litt eddik. Rødbeten blir lett revet hvis den er forkokt.

Hot pepper

lagring av varm pepperHot pepper er tørket på den gamle måten på strengen. Ordne det slik at bøylene ikke berører hverandre. På denne måten sikrer du god luftcirkulasjon, og pepper vil tørke riktig.

tomater

lagring av tomaterTomater lagres ved romtemperatur fra direkte sollys. Passer for uoppvarmet rom, eller en ventilert kjeller. Hvis grønnsakene fortsatt er grønne, legg dem i en grunne boks, skille hver frukt med papir, så vil de modnes. Ved en temperatur på 12 grader, vil denne prosessen ta ca. 26 dager. Hvis du øker til 20 ° C, tar det bare to uker. Ikke lag tomater i kjøleskapet hvis du vil beholde sin opprinnelige forfriskende smak.

bladsalat

lagring grønnSalat er ikke lagret i lang tid, det er et forgjengelig produkt. Dette er den eneste grønnsaken som vi anbefaler å skylle og tørke før du rengjør i kjøleskapet. Vanligvis vaskes produktene umiddelbart før de tilberedes. Som et resultat av vannets påvirkning ødelegges det naturlige beskyttende belegg som forhindrer molddannelse.

Skyll salatbladerne med kaldt vann og tørk på kjøkkenhåndkle (hvis det ikke er noen spesiell sentrifuge for tørking av greens). Ta deretter salaten i en plastbeholder med ventilasjonshull.

Hvis du samler salat fra hagen, gjør du det bare om morgenen. Ellers vil det visne seg raskt.

Squash

courgettholderCourgetter liker ikke den kalde som rotgrønsaker. De skal lagres ved en temperatur på 10 til 18 grader. Hvis rommet er kaldere, vil de forverres, og hvis det blir varmere – blir stivt og fibrøst. Du kan sette courgette under sengen i soverommet ditt, men på betingelse av at rommet alltid er kult.

Hvordan lagre frukt

Den beste måten å lagre epler på

oppbevaring av eplerEpler kan plasseres i kjøleskapet for lagring i kort tid. Legg dem i en uttrekkbar fruktkasse og dekk med et fuktig håndkle.

Ikke la epler stå i en bolle på kjøkkenbordet, med mindre du skal spise dem i nær fremtid. Selv ved en temperatur på +10 grader, riper fruktene 4 ganger raskere enn ved null. Og hvis rommet er over 20 ° C, blir frukten overfylt i løpet av få dager.

For langvarig bevaring, fyll med eplecellofanposer og sett i plastkasser. Hold kolonnen på termometeret på null mark, da vil fruktene ikke miste sine egenskaper og vil ikke forringes innen seks måneder. Hvis du ikke har en spesiell kjeller for rotlinger, er det mulig å oppnå lignende forhold. For å gjøre dette, legg en dobbel pappkasse med epler i en kald hall eller i kjelleren.

Hvis eplene fryser, da når de tines, vil de frigjøre saften. Pass på at temperaturen ikke faller under null.

Berry lagring

bær lagringVask aldri bær, hvis du ikke har tenkt å spise dem umiddelbart, fjerner det tynne beskyttende epidermale laget fra skallet. Dessverre vil dette forgjengelige produktet ikke vare lenge. Hvis det er nødvendig, sett inn bærene i et papirhåndkle og sett i en tett lukket beholder. Rengjør på et kjølig, tørt sted, eller i kjøleskap i maksimalt 2-3 dager.

Tropiske frukter

Tropiske frukter mister raskt sin smak i kjøleskapet eller ved lave temperaturer. Hvis mulig, lagre bananer, avokadoer, sitrusfrukter, samt ananas, vannmeloner, eggplanter, agurker, paprika og bønner på 10 grader.

urter

lagring av urterDill og persille vil stå i opptil to uker hvis stengene er nedsenket i et glass vann og dekket med en plastpose. De fleste andre urter (og grønnsaker) kan lagres i kort tid i kjøleskapet med uvaskede i tett lukket plastbeholdere med nok væske for å forhindre for tidlig visking. For lengre lagring, bruk fuktgennemtrængelig papir og cellofan.lagring av urter

Lagring av friske urter

De fleste friske urter raskt vil i kjøleskapet. Du må ha lagt merke til hvordan basilikum eller persille brygger. Disse grønne urter (samt koriander, mynte og dill) er best plassert i et glass kaldt vann, som en bukett med blomster. Skjær stilkene og bytt vannet hver annen dag. Bare klem bladene når du trenger det. Dette vil stimulere enda større vekst. Du kan også tørke eller fryse grønnsaker, og kan også konserveres i eddik eller brukes til pesto saus.

Tørkede urter bør ikke plasseres i nærheten av ovnen eller i nærheten av brennerne. Varm og damp vil raskt få dem til å nesten helt miste sin smak. Som alltid, velg et tørt og kjølig sted.

Generelle tips

Noen generelle tips er sikkert å komme til nytte. Husk at frossen rabarber, søtt mais og grønne bønner ikke mister smak etter tining, så lagre dem trygt i fryseren.

Agurker, rødbeter, tranebær, tomater og nesten alle frukter (spesielt ferskener) er utmerket for konservering. Som en amerikansk sanger på dette temaet sang: “Min bestemor holder alltid et stykke sommer i bankene.”

Video anbefalinger for beskjære bevaring