ekorn i snøenHva er været som i morgen eller noen dager fra nå? Våre forfedre levde i harmoni med naturen og lærte å forutsi hva den kommende sesongen vil bringe.

Skyer, fugler, dyr og planter – de er alle naturlige nøkler for å unraveling vær overraskelser. Ordsprog, ordsprog, populære spådommer og overtro ble overført gjennom generasjoner av jegere, bønder og fiskere som stod på naturlige tegn for å forutsi den kommende vinterens forestående storm eller alvor. Studien av ordtak, inkludert vær, kalles paremiologi. De fleste av dem er bisarre og uvirkelige fabler som ikke har noen vitenskapelige grunnlag, mens andre har et sannhetskorn.

Hvordan dyr er koblet og værmeldinger

Bevegelsen av dyr er direkte avhengig av været. Tykkelsen på deres skinn, mengden av subkutant fett, alternativene for steder hvor de gjemmer deres matlagesteder, og hvordan de bygger vinterhalvene sine er alle vant til å forutsi vintervær. Indianere så beverne å forutsi kulde. De trodde at jo tykkere og grovere beverhuden, jo vanskeligere ville det være å vinter.

beverDet er noen få amerikanske tegn knyttet til dyr:

  • hvis du ser hvordan en bever bærer pinner i munnen din, vil det bli en vanskelig vinter, og du vil helst gå sydover;
  • hvis skunks er for tykk, vent på en kald vinter;
  • når i høstekorn er sjeldne, indikerer dette den nærliggende sterke forkjølingen, mens brikkene i desember snakker om en mild vinter;
  • Hvis ekorn gjemmer sine forsyninger høyt i trærne, vet at det vil være mye snø;
  • Når proteiner begynner å komme seg inn i tidlige grupper, vent på en veldig hard frost.

Fugler er gode prediktorer

kyllingerAv fuglene har bøndene lenge lært å forutsi kulde. Det antas vanligvis at når fuglene flytter tidlig, blir vinteren kald og stiv. Dette fremgår også av kalkunens tykke fjærseng. Hvis villkalkuner har hatt en fancy for seg selv på grener av trær og nekter å forlate det – snøfall nærmer seg.

Hvis hanen kaster før kyllingen, vil vinteren være mild, men hvis kyllingen begynner å smelte før hanen, blir vinteren stiv, som en stein.

Insekter og vær

nest av en hornetOver de lange årene med observasjon lærte vi at kaldt vær kan forutses selv av insekter. For eksempel, når bier bygger sine bikube på et skjermet sted (garasje, låve), forvent sterk forkjølelse.

hårete caterpillarDet antas at høyden på hornettens nest vil peke på det merket som snøen vil stige opp om vinteren. Hårete larver, som vi allerede har snakket om, er favoritter i å forutsi været blant insekter.

Hvilke planter kan fortelle om været

Det antas at tøffe epler og en tykk løkskjorte, samt tykkede blomsterknopper, betyr tilnærmingen til en kald vinter. Amerikanerne sier: “Få en tung vinterjakke, hvis blomsterknoppene selv legger på strøkene sine.” Om alvorlig forkjølelse, snakker maisskål også om den er tykkere og tettere enn vanlig.

overflod av soppHvis soppene vokser i overflod, tyder dette på store snøfall. Ingen sopp – ingen snø.

Tidlig høst av løvet antyder at høst og vinter vil være mild. Når løvet lengter lenger enn vanlig, vil kulden streike med full styrke. For eksempel, hvis oktober kom, og det løvdekselet hender fortsatt på grenene.

eikenøtterEn rikelig høst av ekorn, hundrose, hagtorn og andre bær betyr at en ugunstig vintersesong nærmer seg. Mange nøtter, tvert imot, snakker om en lett vinter.

Nivået som ugresset vokser til, vokser et punkt, hvoretter driftene vil vokse.

Nå vet du litt mer om hvordan du kan forutsi været uten å forene deg med værmeldinger. Det er verdt å merke seg at vær folkloren er langt fra unerring i sine prognoser, men det er ekstremt interessant.

Folkeskilt og vær – video